Konutta Fiyat Artışları Durdu, Piyasa Dengesini Buldu

Konutta Fiyat Artışları Durdu, Piyasa Dengesini Buldu

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası başkanı Mesut Güleroğlu, konut kredi faizlerinin düşmesinin ardından yüzde 40'ları bulan fiyat artışının yüzde 25'lere gerilediğini, piyasaların dengesini bulduğunu söyledi.

A+A-

2005'te olduğu gibi 2020'de de kredi faizleri düştüğünde konut fiyatlarının anında yükseldiğini, bu hareketin kaçınılmaz olduğunu belirten Güleroğlu, "Konut fiyatları önümüzdeki süreçte geriler mi?" sorusuna net yanıt verdi: "1 Haziran sonrası gerçekleşen yüzde 40 civarı artış durdu, bu oran yüzde 25'e gerilemiş durumda. Piyasa, dengesini buldu. Fiyatlar daha da düşmez. Bu nedenle konut almak isteyenlere tavsiyem, alım yönünde hareket etmeleridir."

YETERİNCE KONUT STOKUMUZ VAR

Haziran ayında konut satışlarında yüzde 209 gibi rekor düzeyde konut satışı gerçekleştiğine dikkat çeken Güleroğlu, "İzmir, bu süreçte çok şanslıydı. Çünkü konut stokumuz vardı. Konut stokumuz olmasaydı, bugün 600 bin lira olan bir konutun fiyatı, 800 bin-900 bin liraya çıkardı" dedi.

Güleroğlu, şu bilgileri verdi:

"Pandemi öncesinde konut fiyatları düşük, krediler yüksekti. Araya pandemi girdi. Kriz üstüne kriz yaşadık. İnsanlar ev almaktan vazgeçti, kredi çekmeye yanaşmadı. Kredi faizlerinin düşmesi, alım yönünde baskı uyguladı. 21 yıldır oda başkanı olarak, kredi oranları düştüğünde fiyatların artacağını söyledim, alıcıları ellerini çabuk tutmaları için uyardım. Fakat bu sefer fiyatlar anormal arttı. Araba fiyatları da uçtu, çünkü kredi faiz oranları düştü. Vatandaşlar, değerinin çok üstünde, hatta yüzde 40 civarı yüksek bir bedelle konut almaya başladı. Temmuz ayının ortası itibariyle piyasalar kendini buldu. Konut fiyatları, yüzde 15 gibi geri çekildi. Şunu açıkça söyleyebilirim ki, bundan sonra ev fiyatları düşmez. Konut almak isteyenlere tavsiyem, alımı ertelememeleri yönündedir. Her zaman alım yönünde hareket etmek, alıcıya fayda sağlar."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.