Konut Piyasasında Resesyon Endişesi

Konut Piyasasında Resesyon Endişesi

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, "Konut sektöründeki seyir bu şekilde devam ederse, tüm faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme kaçınılmaz. Çok acil önlem alınmalı" dedi.

A+A-

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

‘YORGUN MÜLK ENVANTERİ ŞİŞİYOR’

“Satılık konut piyasasında rekabet artıyor, ortalama satış süreleri uzuyor, uzayan süreler de piyasadaki ‘yorgun mülk’ envanterini şişiriyor. Bir gerçek var ki, finansal okuryazarlık seviyesi yüksek satıcı adayları, mülklerini dolar bazından bugünlerdekinden daha yüksek fiyatlara satabilecekleri bir dönemin artık önlerinde olmadığının farkına vardı. Bu nedenle kar realizasyonu amaçlı satışlar arttı. Ancak kar realizasyonu amaçlı olarak mülkünü satılık piyasasına dahil eden satıcılar karşısında, alıcıların seçenekleri de geçmişe kıyasla ciddi oranda artmış durumda. İşte bu tam da bizim ‘alıcı piyasası’ dediğimiz piyasanın ilk işaretleri.”

“Bu gidişat, bizi bir resesyonun, bir çöküşün eşiğine mi götürüyor?” sorusuna temkinli yaklaşmak gerektiğini söyleyen Akçam, şu cevabı verdi: “Bugün için hayır. ‘Çöken’ bir konut piyasası ile karşı karşıya değiliz ama son 2 senede fiyatların (faiz düşürme politikası nedeniyle) aşırı şiştiği bir piyasanın da artık yeniden normal sınırlarına geri çekildiğini gözlemlemeye başlıyoruz.”

KREDİLİ SATIŞ YÜZDE 8’E GERİLEDİ

Geldiğimiz noktada, bir zamanlar neredeyse tüm satışların yarısına yakınının kredi kullanılarak gerçekleştiğini hatırlatan Akçam, devamında şunları aktardı: “Bugün bu oran yüzde 8 seviyelerine geriledi. 2013’ten 2023’e kadar olan dönemde, her senenin ilk 9 ayında gerçekleşen kredili/kredisiz konut satış adetlerine baktığımızda görüyoruz ki kredisiz satılan konutların adedinde neredeyse hiçbir değişiklik yok. Toplam konut satış adedine yansıyan kaybın neredeyse tamamı, kredili satışlardaki eksilmeden kaynaklanıyor.

KREDİ YOK AMA KREDİSİZ SATIŞLAR TAM GAZ

“Buradan da şu çıkarımı yapmak mümkün: Nakit parası olan ve oturmak, yaşamak üzere konut alma ihtiyacı olan kişiler, fiyatların da reel anlamda (nominal değil!) gerilemeye başladığı bu dönemde, içlerine sinen ve doğru fiyatlanmış konutu bulduklarında, satın almaktan imtina etmiyorlar. “Satıcılar için de ayrıca bir çıkarım yapmak mümkün: Konut alım satımı durmadı, devam ediyor. Sadece hızı azaldı. Ve ‘gönlünüzden geçene’ göre değil de, piyasanın gerçeklerine kulak vererek, nitelikli bir emlak danışmanı ile çalışarak fiyatladığınız mülkünüzün alıcısı mutlaka çıkacaktır. Nasıl ki bugün piyasada 28 TL’den işlem gören 1 ABD dolarına kimse 32 TL verip satın almıyorsa, rayicinin üzerinde fiyatlayacağınız konuta da kimse rayicin üzerindeki bu fiyatı ödemeye razı olmayacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.