Konut Kredisine Erişemeyen Vatandaş Zincirleme Satış-Alış Modeli Uyguluyor

Konut Kredisine Erişemeyen Vatandaş Zincirleme Satış-Alış Modeli Uyguluyor

Konut satışlarında banka kredili alımların payı gittikçe düşerken, bankaların daha az sayıda kişiye ve sınırlı miktarda verdiği krediye erişmek zorlaşıyor. Bu sebeple tüketiciler yeni konut almak için zincirleme bir satış-alış modelini uyguluyor.

A+A-

Konut fiyatlarında bir miktar yavaşlama olmasına karşın devam eden artış ivmesi ve konuta erişimde en önemli etken olan kredilere ulaşmaktaki güçlük, tüketicilerin ‘zincirleme’ bir satış-alış modeline yönelmesine neden oluyor. 

Evini yenilemek isteyenler, yüksek fiyatlara karşılık yeterli krediye de ulaşamadığı için bir yandan eski evini satıp diğer yandan bu paraya elindeki birikimini ekleyerek yeni konut sahibi oluyor. 

Bu sistem aynı zamanda emlakçılar için de zincirleme bir alım-satım modeli haline geliyor. 

Konutta zincirleme alım-satım modeli son zamanlarda sık sık karşılaşılan durumlardan oldu.

Bir süredir her segmentte piyasanın bu şekilde döndüğüne dikkat çeken emlak uzmanları, özellikle krediye ulaşımın kolaylaştırılmasına dikkat çekerek; bunun ev fiyatlarını yükseltecek şekilde yapılmaması gerektiğine vurgu yapıyor. 

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de konut satışları ekim ayında, 2021'in Ekim'ine göre yüzde 25.3 azaldı ve 102 bin 660 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışları olarak bilinen banka kredili satışlar ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 gerileyerek 13 bin 268 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13 oranına kadar geriledi. 

Özel bankalarda konut kredisi faizleri yüzde 2.05’ten yüzde 3.75’e kadar  değişiklik gösteriyor. Kamu bankalarında ise 1.20 oranı hala devam ediyor fakat üst limit 300 bin TL'yi geçemiyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.