Konut Kredisinde Tarihi Rekor Kırıldı

Konut Kredisinde Tarihi Rekor Kırıldı

120 ay vadede 0,98 konut kredisi kampanyası ile tarhi bir rekor kırıldı. Konut kredisi kullanım hacmi ilk kez 200 milyar lirayı geçti.

A+A-

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan konutta, kamu bankalarının başlattığı "10 yıl vade, 0.98 faiz" kampanyası ile üretici firmaların "Yüzde 20 indirim, yüzde 5 peşinat" uygulaması, bankaların konut kredisi hacmini tarihi zirveye taşıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kampanyaların başladığı 11 Mayıs'ta 194.4 milyar lira olan konut kredisi hacmi, geçen hafta sona eren kampanya ile birlikte 29 Haziran'da 200.4 milyar liraya yükseldi.

KAMU LOKOMOTİF

Konut kredisi hacmi tarihinde ilk kez 200 milyar lirayı geçti. Bu artışta lokomotifliği kamu bankaları üstlendi. Kamu bankalarının 11 Mayıs'ta 86.7 milyar lira olan konut kredileri, bu dönemde 94.2 milyar liraya çıktı. Kamu bankaları, konut kredisindeki artışın tamamına imza atarken, özel ve yabancı bankaların kredi hacminde ise gerileme yaşandı. Konut kredilerinde son 1 yılda yaşanan 20 milyar liralık artışın da tamamını kamu bankaları sırtladı. Son bir yılda özel bankaların konut kredisi hacmi 1.2 milyar TL daraldı.

İKİNCİ EL CANLANDI

2 milyona yakın konut stokunu eritmek için başlatılan kampanya, özellikle ikinci el satışlarda etkisini gösterdi. Kampanyanın başladığı Mayıs ayında toplam konut satışları yüzde 2.7 azalarak 119 bin 655'e geriledi. Konut satışlarındaki düşüş Nisan'da yüzde 9.9 olmuştu. İpotekli satışlarda yüzde 35.6 olan düşüş yüzde 11.7'ye geriledi. Nisanda yüzde 11.1 azalan ikinci el satışları ise mayısta yüzde 1 arttı.

SIFIR KONUTA YENİ MODEL

İkinci el satışlarda kampanyanın etkisiyle canlanma yaşandığını belirten inşaat firmaları, sıfır konut piyasasına yönelik olarak de yeni bir model üzerinde çalışıyor. Bankacılık sektörünün önderliğinde sıfır konut satışlarının desteklenebilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile görüşmeler devam ederken, kurumun rekabet şartlarını ihlal etmeyecek yeni bir düzenleme için görüş aldığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.