Konut Fiyatlarındaki Artışın Yavaşlama Sebebi Talebin Azalması

Konut Fiyatlarındaki Artışın Yavaşlama Sebebi Talebin Azalması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatlarında son 3 yılın en yavaş artışı yaşandı. Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, fiyatlardaki artışın yavaşlama sebebinin tamamen talebin azalması ile ilgili olduğunu söyledi.

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini yayımladı. 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 82,8, reel olarak ise yüzde 12,4 oranında arttı. Veri konut fiyatlarında üç yılın en yavaş artışı olarak kaydedildi.

Verileri değerlendiren Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu,  “Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlama sebebi tamamen talebin azalması ile ilgili. Özellikle 2023 yılı ikinci yarısından itibaren uygulanan faiz politikaları ile paraya erişim zorlaştı. Öte yandan yerli tüketici yüksek faizlerle alım yapmayı tercih etmediği için konuta talep azaldı. Bu nedenle arz talep dengesiyle konut fiyatlarında ciddi bir ilerleme olmadı. Aynı şekilde yabancıya satıştaki bazı yaptırımlardan doğan talep azalması da direkt konut fiyatlarına etki yaptı. Eskiden yabancıların talebi de fiyatlarda bir artışa sebep oluyordu. Özellikle son çeyrekte hem faiz baskısı hem de yabancı alımların azalmasından dolayı konut fiyatlarındaki fiyat artışı durağan seviyeye geldi.” şeklinde konuştu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.