Konut Fiyatlarındaki Artış Maliyetlerin Çok Altında

Konut Fiyatlarındaki Artış Maliyetlerin Çok Altında

Konut fiyatlarının, inşaat maliyetleriyle kıyaslandığında yüksek olmadığına dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır “Konut fiyatları maliyetlerle aynı oranda yükselmiyor. maliyetlere bakıldığında konut fiyatları daha yüksek olmalı" dedi.

A+A-

İnşaat girdi maliyetlerindeki fahiş yükseliş devam ederken, sektördeki dengesizliklerden yakınan konut üreticileri de çareyi endişelerini dile getirmekte buluyor. Mevcut maliyetlere bakıldığında konut fiyatlarının daha yüksek olması gerektiğine dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, maliyetlerin dolar ve enflasyona oranla iki kattan fazla artığını belirtti. Konut fiyatlarındaki yükselişin başlıca sebebinin, maliyetlerdeki gözle görülmeyen artışlar olduğunu söyleyen Bahadır “Konut fiyatları, inşaat maliyetleriyle kıyaslandığında yüksek değil, maliyetlerle aynı oranda yükselmiyor. Konut fiyatlarındaki artışların başlıca sebebi; maliyetlerdeki gözle görülmeyen ve kimsenin farkında olmadığı artışlar. Üstelik arsa, işçilik ve pazarlama gibi giderler hiç hesaba katılmıyor. Oysa konut maliyetini oluşturan ana kalemler; arsa, işçilik, çimento, demir-çelik, seramik, mermer, boya, alçı, plastik doğrama, ahşap ve cam. Bu maliyetler arasında en büyük payı ise arsa alıyor. Türkiye’de arsa maliyetinin toplam konut maliyeti içindeki payı yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor. Demir fiyatlarına son bir sene içerisinde yüzde 120 artmasının yanı sıra diğer artışlara baktığımızda akla gelmeyen girdilerin ne kadar çok yer kapladığını görüyoruz. Örnek vermek gerekirse, PVC hammaddesindeki artış yüzde 258’i, sac levhadaki artış yüzde 327’yi ve bakır hammaddesindeki artış yüzde 115’i ve hazır betondaki artış yüzde 69’u bulmuş durumda” diye konuştu.

Vatandaşın konut hayali ortadan kalktı

İnşaat malzeme fiyatlarının konut fiyatlarını belirleyen en önemli unsur olduğunu hatırlatan Abdüssamet Bahadır, bu şartlar altında alım gücü düşen vatandaşın konut alma imkanının ortadan kalktığına dikkat çekti. Bahadır “Bu yıl inşaat yapmaya kalkan müteahhidin bildiği tüm hesaplar şaşıyor, karşılaştığı rakamlar hesaplarını alt üst ediyor. Bu durum en çok da orta ve alt kategoride bina inşa eden konut üreticisini de etkiliyor. Ancak tüm bunlara rağmen konutlara baktığımızda fiyat artışları, maliyetlerin artışına kıyasla hiç artmamış gibi duruyor. Müteahhit sattığını yerine koyamıyor” dedi.

Sektör temsilcileri kampanya beklentisi içerisinde

Mevcut şartlar altında konut satışlarının artması için birtakım tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Abdüssamet Bahadır, şunları söyledi: “Geçen yaz olduğu gibi bu yıl da kamu bankalarının öncülüğünde kampanyalar düzenlenmeli ve kredi faiz oranları yüzde 1’in altına düşürülmeli. Bu yıl da yaz başından bu yana sektör temsilcileri benzer bir beklenti içerisinde. Hatta ev almak için faiz indirimini bekleyen bir kitle oluştu.

Bu tür bir uygulama, pandemi şartlarında gayrimenkul sektörüne can suyu olur ve piyasaya hareket getirir. 2020 yılında faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesinin satışlarda yarattığı pozitif etki açısından, zirveyi gördük. Yatırımcılar, artışa geçen döviz ve altın fiyatlarına rağmen yatırımını sektörden yana kullandı. Yastık altında bekleyen yatırımlar da gün yüzüne çıktı.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum