Konut Fiyatları Yükseldi, İlgi Arsaya Kaydı

Konut Fiyatları Yükseldi, İlgi Arsaya Kaydı

Konut fiyatlarındaki artışlarla beraber konut yatırımı cazibesini yitirirken arsa yatırımlarına ilgi arttı. Tapu Kadastro verilerine göre konut dışı gayrimenkul satışları yüzde 29,6 arttı. Yapılan satışların 722 bini tarla, 480 bini ise arsa.

A+A-

Gayrimenkul sektöründe arsalara olan talep, git gide artıyor. Endeksa.com’un verilerine göre; Türkiye’deki arsalardaki son bir yıllık değer değişimi yüzde 78 olurken, ortalama metre kare fiyatı 1. 328 TL / m2, ortalama arsa fiyatıysa 741 bin 24 lira oldu. Arsa fiyatları en yüksek olan iller; İstanbul, İzmir ve Antalya şeklinde sıralandı. İstanbul’da konut imarlı arsalarda ortalama olarak metrekare satış fiyatı 2. 919 lira, İzmir’de 2. 457 lira, Antalya ise 2. 361 lira.

KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ İLGİ ARSALARA KAYDI

Verilere tek tek değinen Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “İnsanlar elindeki varlığı herhangi bir şekilde değerli bir yatırıma çevirmek istiyor fakat artan fiyatlar sebebi ile bu durum konut için her zaman geçerli sayılmayabiliyor. Vatandaş ise bu durumda konuta göre daha düşük maliyetlere sahip arsaya yöneliyor.

İkinci neden ise pandemi sebebi ile sahil bölgeleri başta olmak üzere büyükşehirlere yakın olan yerlerde arsa - arazi alımına yönelik artan istek.

Talebi arttıran başka bir sebep ise Pandemi döneminde karantinalar, insanlara büyükşehirlerde yaşamı sorgulamaya başlatmasına neden oldu. Bu olay, özellikle sahil bölgelerinde arsa arazi alımlarını yükseltti. Son zamanlarda arsa arazi satın alımına yönelik dünya genelinde bir paradigma değişimi var. Arsa bugün bir yatırımdan daha fazlasını ifade ediyor insanlar adına.

2022 yılında da arsa satışları daha da yükselecek. Bütün bu süreç rakamlara da işliyor. TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre konut dışı gayrimenkuller 2021 yılında bir önceki seneye göre yaklaşık % 29,6 artarak 1 milyon 528 bin bandına ulaştı. Bu yapılan satışların 722 bini tarla, 480 bini ise arsa.

Konut dışı gayrimenkul satışı geçen yıl ilk defa konut satışlarını geçmiş oldu. Bu durum yaşanan sürecin en önemli bildirisi aslında. 2021 verileri üzerinden bir projeksiyon düşünüldüğünde 2022’de arsa satışının daha da artacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum