Kira Fiyatlarına Yeni Düzenleme Geliyor! Tavan Fiyat Uygulaması Gündemde

Kira Fiyatlarına Yeni Düzenleme Geliyor! Tavan Fiyat Uygulaması Gündemde

Kira fiyatlarındaki aşırı fiyat artışlarına çözüm üretmek amacıyla hükümet yeni bir çalışma başlattı. Üç bakanlık konuyla ilgili olarak ortak bir görüşme gerçekleştirirken kirada tavan fiyat uygulaması gündeme getirildi.

A+A-

Kira fiyatlarındaki artış tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşamı kötü etkiliyor. Özellikle pandeminin ardından oluşan ortam ve artan döviz fiyatlarının ardından ev kiraları da tırmanışa geçti! Son 1 sene içinde kiralara neredeyse 3 kat zam geldi. Halkın yaşadığı sıkıntıya çözüm arayan hükümet, kiralarda düzenleme için düğmeye basıyor!

Türkiye gayrimenkul sektörü ve vatandaşın da gündeminin ana maddesi kiralar oldu! Hükümet konutta arz sıkıntısı nedeni ile son zamanlarda artan ev kiraları hakkında çalışmalara başladı. 3 bakanlık bir araya gelerek tavan fiyat dahil pek çok uygulama üzerinde çalışıyor.

ÜÇ BAKANLIK BİR ARAYA GELDİ!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konu hakkında güzel bir gelişme üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Bakan Kurum, "Konut fiyatlarının artışı, kira fiyatlarının artışı, vatandaşların erişimini bire bir takip ediyoruz. Bu noktada kira üzerine de Adalet Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. 

 Ayrıca vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda konut alabilmesine imkân sağlamak amacıyla belediyelerimizle birlikte bir proje daha gerçekleştireceğiz. İnşallah bunu yakın zamanda Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacaktır" şeklinde konuşmuştu.

KİRALAR HER YERDE YÜKSELDİ

Dünyada 2021 senesinde İngiliz araştırma şirketi Knight Frank'e göre, ev fiyatlarının en fazla Türkiye'de değerlendiğini açıklayan Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, "Avrupa ortalamasının 4 katına yakın bir değerlenmeden bahsediyorum. Global enflasyon ile birlikte elbette kira fiyatlarında da artış, hem Türkiye'de hem globalde devam etti. Bu Türkiye'nin de özellikle Avrupa'nın da alışık olmadığı hızla yükseliş demek. 

Örneğin İrlanda gibi ülkelerde kira artışı yüzde 25'i buldu. Hollanda gibi ülkelerde tavan fiyat uygulaması tartışmaya açıldı. Tüm dünyadaki bu gelişmeleri istikrarlı ve akılcı ekonomi politikaları İle geride bırakabiliriz. Böyle olacağını umuyorum" dedi.

AMERİKA'DA RANZA KİRALAMA DÖNEMİ BAŞLADI

Türkiye'de olduğu gibi dünyanın pek çok ülkesinde ev kiraları artmaya devam ediyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde kiralar nisanda rekor seviyeye ulaştı.

Bir sene öncesine göre ortalama kira artışı yüzde 17 seviyelerindeyken, Miami gibi eyaletlerde bu oran yüzde 52'yi ulaşıyor. Amerika'da San Francisco'da kiralar aşırı artınca sıradışı çözümler ortaya çıktı.

Brownstone Shared Housing adlı paylaşımlı konut girişimi, ufak ranza bölmelerini aylık 800 dolara kiralıyor. Bölmeler sayesinde üç odalı bir evde 14 kişi yaşayabiliyor. İngiltere'de son 5 senede en hızlı kira artışı yaşanıyor.

EV SAHİPLERİ 60 GÜN ÖNCEDEN SÖYLEMEK ZORUNDA

Tüm dünyada yaşanan kira krizi nedeni iel pek çok ülkede kiralar hakkında yeni düzenlemeler yapılıyor. Örneğin Napoli Belediyesi, ev sahiplerinden yüksek kira artışlarını daha fazla ihbar etmelerini istiyor.
Belediye Meclisi, kiranın yüzde 5 oranından fazla artması durumunda ev sahiplerinin kiracılara 60 gün önceden söylemeleri gerektiren yönetmeliği onayladı.

Amsterdam Belediye Meclisi, konut sıkıntısı yaşanan yerlerde, yüksek kira beklentisi ya da uzun süren tadilatlar sebebiyle evlerin boş kalmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.