Kentsel Dönüşüm 2020 Yılında Hızlanacak!

Kentsel Dönüşüm 2020 Yılında Hızlanacak!

2019'da yeni proje yerine, mevcut yarım kalmış projeleri bitirmeye odaklanan gayrimenkul geliştiricileri, 2020’de yenileme projelerine ağırlık verecek. Kentsel dönüşüm teşviklerinin artması ile dönüşüm projeleri hız kazanacak.

A+A-

Gayrimenkul sektörü geçen yılın ilk yarısında stok sorunu ve yüksek faiz nedeni ile zor bir dönemin içine girmişti. Birçok inşaat firması yeni projeler yerine elindekini bitirememe korkusunu yaşadı. Nakit akış hızının azalması ve yüksek faiz yüzünden frene basan büyük inşaat firmaları elindeki imkanları iyi bir planlama ile yönetebilirken sektöre sonradan gelenler ise inşaatları yarım bırakıp alıcıyı mağdur etti. 2018’de köklü gayrimenkul şirketlerinin frene basıp planlama yapması ile bazı oyuncuların spekülasyonları da sektörde güven sorununu artırdı. Ancak tüm bunlar geride kaldı. Sektör şimdi yeni umutlara yelken açmaya başladı.

2019’DAN DERS ALINDI

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, stok miktarının gittikçe azaldığını bu nedenle 2020 yılı ve sonrası için yeni projelere ihtiyaç olacağını ifade etti. Özyurt, “Bu durumu önceden gören ve hazırlıklarını yapan finansal açıdan güçlü, kendi sermayesiyle ayakta durabilen, markalı konut üretiminde köklü tecrübeye sahip olan şirketlerin adını, 2020 yılında sıkça duyacağız. 2019 yılının ilk 7 ayında yaşadığımız durgunluk döneminden çok önemli dersler aldık. Faizlerin yatırımcıları harekete geçiren en önemli unsur olduğunu bir kez daha hatırladık. Sektörümüzde döviz fiyatlarına bağlı olarak karlılık dengesinin tamamen değiştiğini gördük. Bu önemli argümanlar, 2020 yılı ve sonrası için bize yol gösterecek. Yeni dönemde yatırımcılar köklü ve güvenilir, katma değeri yüksek projelere imza atan markaları tercih edecekler.” dedi.

GÜVEN GERİ GELDİ

2019’un son verilerinin 2020’ye yönelik önemli bilgiler verdiğini belirten İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, alıcının sektöre tekrar güven duymaya başladığını söyledi. Tecrübeli şirketlerin öne çıkacağına da i Çulhalık, “Yatırımcılara güven sunan, kendi öz sermayesi ve müşteri potansiyeli ile ayakta duran, tecrübeli şirketlerin öne çıkacağı yeni bir dönem bizi bekliyor. Bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak kendi öz sermayesi ile ayakta duramayan, proje inşaatları durma noktasına gelen ve dolayısıyla yeni proje üretemeyen şirketlerin sektörümüzden çekilme süreci de 2020 yılında hız kazanacak” dedi. Bahaş holding CEO’su Abdüssamet Bahadır’da satışlardaki hareketliliğin 2020 için yeni projelerin hayata geçirileceği bir yıl mesajı verdiğini söyledi. Bahadır, “2020 yılı, yeni projelerin konuşulacağı, sektörümüzün gelişimi yönünde önemli adımların atılacağı gelişmeleri beraberinde getirecek” diye konuştu.

PLANLAR RAFTAN ÇIKACAK

Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da 2020’den umutlu olan konut geliştiricileri arasında bulunuyor. Şirketlerin, satışlardaki bu hareketliliğe yönelik olarak geleceği öngören bir yaklaşımla yatırımlarını hızlandırması gerektiğini belirten Akkuş, kendilerinin de şirket olarak yeni projelere başlayacaklarının haberini veriyor. Daha önceden hazırlanan planlar da raflardan çıkıp projeye dönüşecek. Şirket, önümüzdeki 2 yıl içinde 500’ü aşan konut inşa etmeyi planlıyor.

Yabancıya satış önemli

2020 yılında sektör yabancı yatırımcıya satışı da daha yukarılara taşımayı planlıyor. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan yardımcısı Mimar Ahmet Erkutoğlu, 2020 yılında sektörün daha çok kentsel dönüşüm projelerine odaklanacağını ifade ederek,“Burada da devletin kentsel dönüşüm desteklerini arttırması gerekiyor ki, vatandaş binalarını yenilesin. Yabancıya konut satışında da vatandaşlık yasası, KDV muafiyeti doğru adımlardı. Ancak bizim burada Türkiye’nin marka değerini arttırmamız, yabancıların ilgisini çekebilecek konutlar inşa etmemiz gerekiyor. Örneğin; dünyanın en uzun alışveriş caddesi unvanını taşıyan Bağdat Caddesi’ne Avrupalı konut alıcılarını getirebilmeliyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.