Katarlılar Kanal İstanbul Güzergahında 44 Dönüm Arsa Aldı

Katarlılar Kanal İstanbul Güzergahında 44 Dönüm Arsa Aldı

Katar Emiri'nin annesi Şeyha Moza tarafından 100 bin TL sermayeyle kurulan Triplem Gayrimenkul Turizm Ticaret Anonim Şirketi 44 dönümlük

A+A-

Son dönemlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında söz düellosuna sebep olan çılgın proje Kanal İstanbul Arap yatırımcıların da iştahını kabarttı.

Ortadoğu'nun sayılı zenginlerinin yüz binlerce metrekare arazi topladığı Kanal İstanbul projesi güzergahında, Katar Kraliyet Ailesi üyelerinin de arsalar satın aldığı ortaya çıktı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani'nin annesi Şeyha Moza bint Nasır el-Missned, Türkiye'de şirket kurdu ve İstanbul Arnavutköy'de 44 dönüm arazi aldı. Bir önceki Katar Emiri Hamad bin Halife el-Sani'nin eşi Şeyha Moza, Triple M Gayrimenkul Turizm Ticaret Anonim Şirketi'ni 8 Kasım 2018 tarihinde 100 bin lira sermaye ile Başakşehir'de kurdu. 100 bin paya bölünen şirket hisselerinin yüzde 45.45'ini Şeyha Moza alırken, Katar eski Başbakan Yardımcısı Abdullah bin Hamad el-Attiyah'ın eşi olan Munira bint Nasır el-Misnad yüzde 31.82'sini, Shanna Nasır el-Misned ise yüzde 22.73'lük kısmını aldı.

ARAZİNİN DEĞERİ KATLANACAK

Şirket kurulduktan 1.5 ay kadar sonra Kanal İstanbul güzergahında 44 bin 702 metrekare arazi aldı. Arazi, imar planlarında ‘tarla' şeklinde görünüyor. Arnavutköy İlçesi, Baklalı Köyü'nde 136 ada 39 parselde yer alan taşınmazın devir işlemi 27 Aralık 2018'de yapıldı. Emlakçılar o tarihte bölgede metrekare birim fiyatının 300 TL seviyesinde olduğunu söyleyerek, arazinin 12-13 milyon TL bedelle satın alınmış olabileceğini belirtti. Arazinin şu anki değerinin 20-25 milyon TL civarında olduğunu dile getiren gayrimenkul danışmanları, Kanal İstanbul projesi sonrasında yapılacak yeni imar planlarıyla arazinin değerinin birkaç kat artabileceğini söyledi.

Arap dünyasının MODA İKONU

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani'nin annesi Şeyha Moza bint Nasır el-Missned, Arap dünyasının moda ikonu olarak biliniyor. Moza, eski Katar Emiri şeyh el Sani'nin ikinci karısı. Katar Üniversitesi sosyoloji bölümünden mezun olan Moza, hem ülkesinde, hem de dünyada oldukça aktif bir hayat sürüyor. Geçmişte Forbes Dergisi tarafından “Dünyanın En Etkili 100 Kadını”ndan biri seçilen Moza, eğitim ve sivil toplum alanında yaptığı çalışmalarıyla da biliniyor.

CHP'den, “Kim ne kadar arazi aldı kamuoyuna açıklansın” çağrısı

Kanal İstanbul güzergahında kimlere arazi satışı yapıldığının açıklanması gerektiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi CHP'li Nadir Ataman, “İmar planlarında tarla olarak görünen araziler hangi bedelle kimlere satıldı? Aracılar, komisyoncular kimlerdi? Araziler için plan tadilatı sözü verildi mi? Bu soruların cevabı verilmesi gerekiyor” diye konuştu. Kanal İstanbul projesinin bir rant projesi olduğuna dikkat çeken Nadir Ataman, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na “Sen işine bak” diyerek Kanal İstanbul'u savunanlar başta Katar olmak üzere hangi ülke liderlerine ve ailelerine  sözler verdi, açıklamalı” diye konuştu.

SÜREÇ NEDEN HIZLANDI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Nisan 2011 tarihinde açıklanan fakat bugüne kadar kazma vurulmayan Kanal İstanbul projesi için 8 senedir neden beklendiğini soran Ataman, “Ekonomik koşullar daha uygunken neden hayata geçirmediniz çılgın projenizi? Yüz binlerce metrekare yer alan Arap ve Ortadoğulu yatırımcılar serzenişte bulunduğu için mi süreç hızlandı” diye sordu. Kanal İstanbul'u televizyonlarda savunan bilim insanlarının, gazetecilerin olduğuna dikkat çeken Ataman, “Bu projenin sadece, bölgedeki tarlaları ucuza kapatan bir avuç rantçıya faydası var. Bu kentin insanına, doğaya hiçbir faydası yok” diye konuştu.

Kaynak: Sözcü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.