Karşıyaka Belediyesi Mavişehir'de Denize Sıfır Araziyi Cengiz İnşaat'a Sattı

Karşıyaka Belediyesi Mavişehir'de Denize Sıfır Araziyi Cengiz İnşaat'a Sattı

Karşıyaka Belediyesi Mavişehir'de 27 dönümlük denize sıfır arazideki 2 bin 293 metrekarelik hissesini Cengiz İnşaat'a sattı. Satış tepki çekerken belediyeden satışla ilgili açıklama geldi.

A+A-

Karşıyaka Belediye Meclisi tarafından, 1 Kasım 2019 gün ve 196 sayılı karar ile aynı parseldeki diğer hissedara satışına karar verildi. Oluşturulan kıymet takdir komisyonun 15 Kasım 2019 tarihli 229301/2705945 sayılı raporu ile 2293,01 metre karelik belediye hissesinin metre karesi 14 bin TL’den toplam 32 milyon 102 bin 140 TL bedelle satılmasını takdir etti. Takdir komisyonunun belirlediği satış fiyatını yüksek bulan Cengiz İnşaat, 25 Aralık 2019’da itiraz ederek, denize sıfır söz konusu arsa için metre karesi 7 bin TL’den teklif verdi. Cengiz’in bu dilekçesi belediye encümenin 31 Aralık 2019 gün ve 2650 sayılı karar ile reddedildi. Cengiz İnşaat 30 Ocak 2020 tarihinde bu kez de metre karesi 8 bin 700 TL’den toplam 20 milyon TL teklif etti. Cengiz İnşaat’ın yeni teklifi üzerine yeniden toplanan Karşıyaka Belediyesi encümeninde, teklif uygun görerek satışına karar verildi.

İşte o açıklama; Bugün Karşıyaka’da belediyemize ait bir arsa payının satışı ile ilgili çıkan habere dair bilgilendirme ihtiyacı duyulmuş olup, konu ile ilgili açıklığa kavuşturmak istediğimiz detaylar aşağıdadır;

1) Bahsi geçen arsa “2012” yılında “Emlak konut tarafınca” ilgili inşaat şirketine satılmıştır ve 3 parselin o tarihlerde birleştirilmesi sonucu belediyeye pay ayrılma zorunluluğu doğmuştur ve bu şekilde belediye pay sahibi olmuştur.

2) Bu alan yeşil alan değildir, belediye hizmet alanı değildir, bizim tarafımızca yapılmış herhangi bir imar planı değişikliği söz konusu değildir. Bu parsel konut alanıdır. Belediyenin buraya konut yapmasının hiç bir şekilde gerçekçi ve uygulanabilir olmayacağı aşikardır.

3) Bahsi geçen arsa payı ilgili kanun nedeniyle belediyenin tek başına kullanabileceği veya satabileceği bir alan değildir. Mevzuat gereği ancak anlaşma yoluyla veya mahkeme kararıyla sadece diğer pay sahibine satılabilir.

4) Bahsi geçen parselin büyüklüğü 27 bin metrekaredir ve bu parsel içinde belediyenin payı yaklaşık 2 bin 200 metrekaredir.

5) Satış kararı 1 Kasım 2019’da belediye meclisince alınmış ve meclis oturumunda konu kamuoyu huzurunda tartışılmıştır.

6) Arsa payı satışı kesinlikle değerinin altında bir satış değildir. Mahkeme yoluyla satış durumunda mevcut piyasa koşulları nedeniyle daha düşük bir bedelle satış olasılığı yüksektir. Bu ihtimal düşünüldüğünde en iyi seçeneğin gerçekleştirildiği inancındayız. Teknik detaylar aşağıdaki gibidir: “İmar Kanunu’nun 17. maddesi satışı zorunlu kılıyor”

Bugün bazı haber organlarında belediyeye ait bir alanın Cengiz İnşaat adlı firmaya satışıyla ilgili süreç şu şekilde gelişmiştir:

BAĞIMSIZ BİR PARSEL DEĞİL

Firma 13 Ocak 2012’de Mavişehir’de yer alan ve imar planlarında konut arsası olarak görünen 3 parseli, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A,Ş’den satın almıştır. 8 Eylül 2015’te ise 3 parselin (tevhit) birleştirme işlemi gerçekleşmiştir. Bu işlem sonrasında bir araya gelen toplam 27 bin metrekare parselin içerisinde kapanan yollardan 2 bin 293 metrekarelik belediye payı oluşmuştur. İddia edildiği gibi bağımsız bir parselin satışı kesinlikle söz konusu değildir. İMAR KANUNU SATIŞI ZORUNLU KILIYOR Yapılan incelemede İmar Kanunu’nun 17 maddesinin, bu gibi durumlarda belediyelerin hissesini diğer hissedara satması, diğer hissedarın satın almaktan imtina etmesi durumunda ise 2 bin 886  Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında satılması gerektiğini belirtmesi nedeniyle satışın zorunlu olduğu görülmüştür.

BELEDİYE MECLİSİ KARAR VERDİ

Bunun üzerine 1 Kasım 2019 tarihli belediye meclis kararıyla parsel içerisinde kapanan yollardan oluşan ve parsel büyüklüğünün yüzde 10’undan az olan bu alanın satılmasına karar verilmiştir. Bu karar üzerine bahse konu alan 5 Mart 2020 tarihinde encümen kararıyla Cengiz İnşaat firmasına 20 milyon TL bedelle satılmıştır.

MAHKEME KARARIYLA DAHA UCUZA SATILABİLİRDİ

Süreçten de anlaşılacağı üzere Karşıyaka Belediyesi, İmar Kanunu’nun 17. Maddesi’nin gereğini yerine getirmiş ve parsel içinde kalan payını, diğer hissedara satmak zorunda kalmıştır. Bunun yapılmaması durumunda diğer hissedarın mahkemeye başvurup izale-i şuu davası açarak söz konusu alanı mahkeme kararıyla daha ucuza satın alması mümkün görünmektedir.

Öte yandan  parselle ilgili planlarda konut yükseklik alanı serbest görünüyor olsa da 20 Şubat 2020 tarihinde İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle yükseklik serbest tanımları ortadan kalkacaktır. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum