Karaköy Yolcu Salonu Neden Yıkıldı?

Karaköy Yolcu Salonu Neden Yıkıldı?

Karaköy Yolcu Salonu'nun Galataport Projesi kapsamında yıkılması hususu TBMM'de konu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Başbakan Yıldırım'a 6 soru sordu..

A+A-

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Karaköy Yolcu Salonu'nun Galataport Projesi kapsamında yıkılması hususunu meclis gündemine taşıdı. "Karaköy Yolcu Salonu 1935 yılında Denizcilik İşletmeleri tarafından açılan yarışma sonucunda Mimar Rebii Gorbon tarafından tasarlanmıştır ve 1940'larda inşa edilmiştir. Bu yapı, erken Cumhuriyet döneminin özgün yapılarından biridir." şeklinde açıklamalarda bulunan Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.

"Galataport kapsamında restore edileceği açıklanan Karaköy Yolcu Salonu, 17 Şubat’ta proje yöneticileri tarafından yıkılmıştır. Cumhuriyet dönemi mimari mirasımızın önemli bir parçası olan Karaköy Yolcu Salonunun hiçbir yıkım gerekçesi tarihi ve kültürel mirasımızı korumakla yükümlü kurumlar tarafından neden yıkılmasına izin verildiği bilinmemektedir." şeklinde açıklamalarda bulunan Yedekci bu kapsamda 6 soru sordu.

Yedekci'nin soruları

1. Karaköy Yolcu Salonu hangi amaçla yıkılmıştır? Yıkımına hangi kurum karar vermiştir? Gerekçesi nedir?

2. Karaköy Yolcu Salonu yıkılması yerine restorasyonu yapılamaz mıydı?

3. Dünya ülkeleri tarihlerine sahip çıkarken onları koruyarak günümüze kadar getirirken, ülkemizdeki tarihe neden sahip çıkamamaktadır?

4. Özellikle ülkemizde Cumhuriyetin simgesi olan ve o dönemde yapılan binaların yıkımı neden yapılmaktadır? Yıkımların nedeni nedir?

5. Karaköy Yolcu Salonu Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma yasası kapsamında İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca tescil edilmiş midir? Tescil edildiyse hangi koruma grubuna girmiştir?

6. Kamu malı niteliğindeki tescilli tarihi, kültürel ve mimari mirasımıza zarar verenler hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında işlem yapmayı düşünmekte misiniz?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.