Karabağlar-Gaziemir Metro Projesi Onaylandı! Maliyeti 34,3 Milyar TL

Karabağlar-Gaziemir Metro Projesi Onaylandı! Maliyeti 34,3 Milyar TL

İzmir'in en uzun metro hattı olan Halkapınar-Karabağlar-Gaziemir metro hattı projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 31,5 kilometre ve 24 duraktan oluşan metro projesi 34,4 milyar liraya mal olacak.

A+A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan “İzmir Hafif Raylı Sistemi (HRS) 6.Aşama Karabağlar-Gaziemir Hattı’ için ÇED Gerekli Değildir kararı verdi.

2030 İzmir Ulaşım Master Planı’nda yer alan yeni hat Menderes İlçesi’nden başlayıp, Adnan Menderes Havalimanı, ESBAŞ, Gaziemir, Karabağlar ve Konak İlçesi’ne ulaşım imkân sağlayacak. 24 duraktan olacak hattın uzunluğu 31,5 kilometre olacak. Projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi 34 milyar 310 milyon 191 bin 181 TL’ye mal olması planlanıyor.

İNŞAAT 5 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

Projenin etüt çalışmaları ilgili yapılan ihaleyi kazanan Su-Yapı Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi ile 15 Haziran 2022 tarihinde sözleşme imzalandı. Projenin inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Projeksiyon çalışmalarına göre proje ile 2030 yılında saatte maksimum 18.494 yolcu, 2050 yılında ise saatte maksimum 23.532 yolcu taşınması hedefleniyor.

HAT HAKKINDA

Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı; Menderes ilçe merkezinden başlayarak, Görece, Sanayi, Adnan Menderes Havalimanında İZBAN hattına entegre olacak şekilde devam edip, Gaziemir ilçesi merkezinden, Ege Serbest Bölgede (ESBAŞ) İZBAN ile entegre olarak, Fuar İZMİR’den devam ederek Karabağlar İlçesinde yer alan Eski İzmir Caddesi boyunca Dostluk Bulvarı üzerinden Seniha Mayda Meydanı’na General Asım Gündüz’de yapımına başlanan Buca-Üçyol HRS Hattı ile entegre olacak şekilde ilerleyerek Gürçeşme Caddesi üzerinden Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesine, Gıda Çarşısından devam ederek toplu ulaşım araçlarını kesiştiği (M1 metro, tramvay, otobüs) Halkapınar İstasyonunda sonlanacak. Ayrıca General Asım Gündüz istasyonundan kılçıkla Konak’ta bulunan mevcut M1 Metro hattına entegre olacak.

Menderes-General Asım Gündüz-Halkapınar güzergahının maksimum işletme hızı 80 km/sa olup, tek yön seyahat süresi 43,3 dakikadır. Menderes-General Asım Gündüz-Konak güzergahının istasyon sayısı ise 1 olup, güzergahının maksimum işletme hızı 80 km/sa, tek yön seyahat süresi ise 37 dakikadır.

Bakanlık kararında “İzmir İli; Menderes, Gaziemir, Karabağlar ve Konak İlçelerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Raylı Sistem Daire Başkanlığı’na ait “İzmir Hafif Raylı Sistemi 6.Aşama Karabağlar-Gaziemir Hattı (24,5 km Uzunluğundaki Menderes-General Asım Gündüz-Konak Hattı)” projesi için hazırlanan ve Müdürlüğümüze sunulan proje tanıtım dosyası incelenmiş, değerlendirilmiş ve söz konusu proje için 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nin 17. Maddesi uyarınca 20/03/2024 tarih ve E-202474 numaralı belge ile “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir.” ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum