Kanal Çeşme Diye Bir Proje Yok, Tamamen Uydurma!

Kanal Çeşme Diye Bir Proje Yok, Tamamen Uydurma!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Kanal Çeşme diye ortaya atılan projenin uydurma olduğunu söyledi.

A+A-

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Kanal Çeşme diye ortaya atılan projenin uydurma olduğunu söyleyerek "15-20 milyar dolarlık bir turizm bölgesi ihale edeceğiz. Çeşme Otobanı altındaki bu alanda toplam kamulaştırma projenin sadece yüzde 1.98'ine denk gelecek. Kalan alan zaten kamunun. Ve bu proje yılda 4-5 milyar dolar turizm geliri yaratacak" dedi.

'KANAL ÇEŞME DİYE BİR ŞEY YOK, TAMAMEN UYDURMA’

Her defasından gelirlerin artırılması nitelikli projelerle yabancı turistlere yeni destinasyonlar kazandırılması gerektiğini yineleyen Bakan Ersoy tam bu noktada son günlerde bazı basın yayın kurullarında adı “Kanal Çeşme” projesi olarak dillendirilen konuya da değindi. Bakan Ersoy “Öncelikle söyleyeyim bakanlığımızın böyle bir projesi yok. Tamamen uydurma. Burada bir yerli ya da yabancı grubun bir proje gerçekleştirmesi mümkün değil. Ortada ne kanal var ne başka bir şey. Hepsini çıkan haberlerden duyduk. Suudi Arabistanlı bir grup vs. böyle bir şey de yok. Tüm bölge halkının fikirleri alınıp konuyu derinlemesine anlatacağız. Zira birilerinin kendi işlerini sanki varmış gibi göstermek adına işi yaydığını düşünüyoruz. Spekülasyon da acele kamulaştırma kararından çıktı belki ama o da kadar acele değil en az 1 yıl sürüyor. Bizim Ege için Çeşme ve Didim olmak üzere 2 projemiz var. Bu projeler doğaya saygılı, geri dönüşüme duyarlı ve yatay mimari esasına dayalı olarak geliştirilecek. Bakın bugün Antalya yılda 6 milyondan 8 milyon turiste kadar çıktı. Yeni destinasyonlar yaratmazsak ileride biz Antalya’daki Rusları başka ülkelere de kaptırabiliriz. Bu noktada nitelikli yerlere ihtiyaç var. Çeşme için düşündüğümüz proje ile yılda en az 3-4 hatta 5 milyar dolarlık gelir yaratılabilir. Proje için 14 -20 milyar dolarlık bir büyüklükten bahis ediyoruz. Ege’nin turizm sezonunu 12 aya yayacak projeler bunlar. Golf, termal, kongre, etkinlik, spor, doğa, bisiklet ve benzer aktiviteleri içeren, örnek projeler. Üstelik turizm tesisleri de Antalya’da olduğu gibi denize sıfır olmayacak” dedi.

KAMULAŞTIRMA ALANI TOPLAM BÖLGENİN YÜZDE 1.98’İ KADAR

Ersoy proje hakkında şu bilgeleri paylaştı: “Çeşme için düşünülen projenin toplam arazi büyüklüğü 9 bin 574 hektar bunun 2 bin 990 hektarı Çeşme Otobanı’nın üzerinde kalan bölüm ve tamamı kamu alanı. Burada turizm hizmet alanları olacak. Personel lojmanları vs. Sağlık ve altyapı alanları. Çeşme Otobanı altında kalan bölümünün toplam büyüklüğü 5.956 hektar olup bunun tamamı kamu olanı. Turizm amaçlı toplam kamulaştırılan alan ise 190 hektar. Yani toplam proje alanının sadece yüzde 1.98’i kamulaştırılacak. Bu alanında büyük bir bölümü bir holding satın almış geçmişte yani kamulaştırmaya konu yer ona ait. Kalan özel mülkiyet de yüzde 4.57’lik bölüm. Burada agroturizm uygulamaları yapılmasını istiyoruz. Fırtına koparıldığı gibi büyük bir kamulaştırma yok.”
Peki projede neler var?

Proje zemin artı 2 kat planlanıyor. 100 bin lisan bilen kişinin istihdam edilmesi beklenen projede İzmir Havalimanı’nın da daha efektif çalışması sağlanacak. Bakan Ersoy her aşamada Sivil Toplum Kuruluşları ile görüş alışverişinde olacaklarını söylerken projeye yönelik ihalelerin 2021 yılının son çeyreğinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtiyor.

Bölgede 20 adet golf sahası, nitelikli spor tesisleri, termal tesisler, sanat ve kültür etkinlik alanları, tarım turizm (agro) bölgeleri, bisiklet turizmi, sağlık merkezleri inşası planlanıyor. Bakan Ersoy, golf sahalarını da düşünerek suyun geri dönüşümünün sağlanmasına yönelik proje geliştirdiklerini ayrıca deniz suyunun da sulamada kullanılacağı tesislerin ihale edileceğini belirtti.

Ersoy şöyle konuştu: “Çok farklı yatırımcılar ihaleye girebilecek. Bir kişiye verilmeyecek. Biz konsepti belirledik. Projeye sadık kalıp ihtiyaç olan her yeri ayrı ayrı ihale edeceğiz. Burası için adını vermek istemem ama önemli film yapımcıları ile de görüşüyoruz. Sinema Platosu kurmaya imkan veren bir yer. Böyle bir yer lokantası konaklaması imkanları ile geliri hayli yüksek bir turizm potansiyeli yaratacak. Üstelik çevresi de buna imkan verecek. Halka açık içinde sınırları olmayan bir proje tasarlayacağız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.