Kalbimin Sesini Dinledim, Mimarlığı Seçtim

Kalbimin Sesini Dinledim, Mimarlığı Seçtim

Navac Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Rasıla Başar, doktorluktan mimarlığa yönelen kariyerini ve Bakü'den İzmir'e uzanan hikayesini İnşaat Deryası'na anlattı....

A+A-

Ailesi doktor olmasını istedi. Tıp fakültesini kazandı. Ancak çocukluğundan beri mimariye ve sanata ilgisi olduğu için kalbinin sesini dinledi ve tıp eğitimini yarıda bıraktı. Üç yetenek sınavını geçip, Azerbeycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi’ni kazandı. Yüksek katlı binalarda tasarımcı mimar olarak çalıştı. Çok sayıda konut, köprü, ofis ve villa projesi gerçekleştirdi. 2016 yılında ise yolu İzmir ile kesişti...

Bakü’den bir teklif üzerine önce İstanbul’a geldi, sonra Bursa’ya taşındı. Yatırımcılarından birisinin Türkiye’ye yatırım yapmaya karar vermesiyle İzmir’i seçti. Çeşme’de otel projesini tamamladıktan sonra 2002 yılından bu yana dünyanın farklı ülkelerinde birçok projeler üstlenen yatırımcı grubu ile birlikte Navac Yapı’yı kurdu. ‘Burası vatanım gibi’ dediği İzmir’e yatırım yapmaya devam etti.

Navac Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Rasıla Başar, Bakü’den İzmir’e uzanan hikayesini İnşaat Deryası’na anlattı:

1. Navac Yapı hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Navac Yapı’yı aslında 2002 yılından bugüne kadar, birçok projeler üstlenmiş, bunları tamamlamış bir ekibin teknik bilgisi, farklı ülkelerde iş yapma vizyonu ve farklı tip projelerle biriktirilmiş deneyimi olarak özetleyebiliriz. Dünyanın farklı ülkelerinde projeleri hayata geçiriyor. Kalite, maliyet ve süre arasındaki hassas dengeleri dikkate alarak; güvenilir, kaliteli, sağlam ve uygun maliyetli inşaat projelerini tasarlıyoruz. Dünya genelinde tüm gelişmeleri ve teknolojileri takip ediyor, hizmet verdiğimiz alanlarda güvenilir ve yeni çözümler üretiyor. En önemli özelliğimiz ise uzman olduğumuz işte en düşük maliyet ile en uygun ve en kaliteli çözümleri sunmaktır.

2-İzmir ile yolunuz nasıl kesişti? Nava Konak projesinin başlama hikayesini anlatabilir misiniz?

Bir teklif üzerine Bakü’den önce İstanbul’a geldik. Sonra Bursa’ya taşındık. Marriott Group’a bağlı Luxury Collection markası ile bir kompleks yaptık, evler, oteller yaptık. Sonra yatırımcılarımızdan biri Türkiye’de yatırım yapmak istedi. Biz de yatırım için İzmir’i seçtik. 2016 yılında lüks segmentteki otel projesi için İzmir'e geldik. Reges A Luxury Collection Resort & Spa Çeşme projemizi teslim ettikten sonra Navac Yapı’yı kurduk. İzmir’i hem biz hem yatırımcımız çok sevdi. Bu yüzden ikinci bir proje için çalışmaya başladık. Nava Konak böyle doğdu.

nava-konak.jpg

4-İzmir’deki bu ilk yatırımınızdan memnun kaldınız mı?

Çeşme’deki beş yıldızlı otel ilk yatırımımızdı. Muhteşem bir geri dönüş aldığımız için Nava Konak ile devam ettik. Size aslında önce İzmir için hissetiklerimi anlatayım. Ben Azerbaycanlıyım. İzmir benim için çok önemli. Bakü’ye çok benziyor. Hem şehir, hem insanları... Denizi, kordonu, sahili, iklimi ve özellikle rüzgarı.. Hepsi bana Bakü’yü hatırlatıyor. Kendi vatanımda gibiyim. İzmir’i ve İzmirlileri seviyorum. Yatırım potansiyeli açısından ise biz İzmir’e inanıyoruz. Sadece yatırım açısından değil, bizlere, çocuklarımıza, İzmirlilere kattığı değer için İzmir’e inanıyoruz.

Bizler zor bir alanda çalışıyoruz, kentin arsa potansiyelleri sizin de bildiğiniz gibi oldukça az. Bu yüzden kentsel dönüşüm ile İzmir’in nefes alması şart. Bu hem yatırım potansiyelini artıracak hem de daha yaşanabilir bir İzmir’in yolunu açacak. Kentsel dönüşümü sadece inşaat olarak, konut olarak düşünmemek gerekiyor. Bu sanayide, eğitimde, teknoloji merkezlerinde, turizmde, hayatın her alanında yatırımın da önünü açacaktır. Çünkü, güvenli ve sağlıklı yapıların olduğu kent, Dünya’nın her alanında yatırımcının ilgi odağı olur.

5.Rasıla Başar Kimdir? Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Mühendis bir baba ve bankacı bir annenin kızıyım. Bakü’de doğdum. Ailem doktor olmamı istedi ama ben kalbimin sesini dinledim, mimarlığa yöneldim. Çocukluğumdan beri hep sanata, mimariye ilgim vardı. Üç yetenek sınavını geçip, Azerbeycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi’ni kazandım. 2001 yılında üniversiteyi, 2003 yılında da yüksek lisansımı tamamladım. Aktif iş hayatımda ise yüksek katlı binaların projelerinde Tasarımcı Mimar olarak çalıştım. Bugüne kadar konut, köprü, özel sektörde ise ofis ve villa gibi birçok projeyi gerçekleştirdik. Çok sayıda tez ve makale yazdım. Mimarlık benim için tarih ve sanattan ayrı düşünülemez. Mimarlığın bu bütünleştiriciliğinden büyük keyif alıyorum. İşim benim için tutku, yaşam biçimi. Bu süreçte resim sanatına da sevgim beni ayrı bir yolculuğa da çıkardı.

6.Hem Mimar hem de müteahhit olarak tasarım ve üretim sürecinin birebir içerisindesiniz. Bir kadın olarak ofiste ve şantiyede nasıl bir yöneticisiniz?

Şunun altını çizmek gerekiyor. Kadın, Dünya’nın her yerinde mücadele ediyor. Üstelik bu yeni bir şey de değil. Kadın, binlerce yıldır mücadele veriyor. Bugün, kadınların fırsat eşitliği noktasında ulaştığı yer, bu zorlu mücadelenin eseridir. Nasıl bir yöneticiyim? Sorusunun cevabı işte bu. Mücadele eden bir yönetici. Hiçbir kadın da bu mücadeleyi bırakmayacak. Kadının hem iş hem hayata karşı bu mücadelesinin temelinde yatan kadın-erkek arasındaki fırsat eşitsizliğidir. Ben şanslıyım, erkek egemen bir sektörde olmasına karşın bu eşitliği sağlayan bir yapı içinde çalışıyorum.

ŞEHRİN KALBİNDE 5 YILDIZLI BİR PROJE: NAVA KONAK

Nava Konak projesinden bahseder misiniz?

Şehrin kalbinde hayata geçirilen Nava Konak projesi; kazançlı, modern ve sürdürülebilir bir yaşam alanı. İzmir'in en çok gelişen ve değerlenen bölgeleri arasında; Bornova, Bayraklı ve Konak’ın tam kesişme noktasında, şehrin kalbinde 5 yıldızlı bir proje. Lokasyonu muhteşem, her yere yakın. Metro, toplu taşıma, bağlantı yolları, kısacası her yol Nava Konak’a çıkıyor. Projemiz alışveriş, spor, doğa ve eğlence ile şehrin dinamizmini birleştiriyor.

25 katlı olarak planlandı. Ofis, konut, mağaza konseptiyle tasarlanan 174 bağımsız bölümden oluşuyor. 5 bin 112 metrekarelik arsa üzerinde konumlandı ve 12 adet loft daire bulunuyor. 1+1’den 4+1’e kadar çeşitlilik gösteren dairelerimiz var.İzmirlilerin sevdiği balkonlara büyük özen göstererek geniş tuttuk.

Nava Konak’ta yerden ısıtma, akıllı ev sistemi, otomatik panjur gibi teknik nitelikler ile hayatın tüm lüksleri yer alıyor. 2 katlı, 200 araçlık kapalı otopark ile park sorunu yaşanmayacak. Açık-kapalı oyun alanlarında çocuklar, dört mevsim arkadaşlarıyla bir arada olabilecek. Nava Konak’ta en üst seviye deprem önlemleri alındı. Proje aşamasında öncelikle tasarım kriterlerini belirlemek amacıyla İTÜ tarafından sahaya özel hazırlanan "Deprem tehlikesinin binaya etkileri" çalışması yapılmıştır.  Daha sonra da bu kriterler esasında Dünyada olmuş ve kayıt altına alınmış büyük depremlerin binaya olan etkilerinin görülmesi amacıyla süper bilgisayarlar aracılığı ile simülasyonlar yapıldı. Projenin her santimetresi, yapılan deprem simülasyonlarıyla elde edilen sonuçlara göre inşa ediliyor.

Bir de daire almak isteyenleri sevindirecek bir gelişmeyi paylaşayım. Nava Konak, yılın son çeyreğinde tamamlanıyor, artık yaşam başlayacak. Biz de bu süreçte yatırım yapmak isteyenlere destek vermek istedik. Kişiye özel, yılın fırsatını hazırladık.  Dileyen 12 ay vadeyle yüzde sıfır, dileyen ise 60 ay vadeyle yüzde 1.99 faiz oranlarıyla ve kişiye özel ödeme planlarıyla ev sahibi olabilecek.

İzmir’de yatırım yapmaya devam edecek misiniz?

İzmir-Bakü yatırım köprüsünü kurma noktasında, ben İzmir’i Bakü’ye çok benzetiyorum. Yatırım yapmak isteyenleri bu yüzden özellikle İzmir’e yönlendiriyorum. Bu konuda teşvik ediyorum. İzmir’i de Azerbaycan ile ortak projelerde odak noktası haline getirmeyi arzuluyorum. Bu benim kişisel bakış açım. Navac Yapı da İzmir’i çok seviyor. Üstelik karşılığı olan bir sevgi var. İzmirlilerin gösterdiği bu ilgiye çok teşekkür ediyoruz. Yeni projelerimiz için bizler de gün sayıyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum