Kadın Mühendislerin Güçlü Bir Şekilde  İş Hayatına Girmelerini Amaçlıyoruz

Kadın Mühendislerin Güçlü Bir Şekilde İş Hayatına Girmelerini Amaçlıyoruz

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin ilk kadın başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, şantiyenin erkeklere göre dizayn edildiğini belirterek, kadın mühendislerin şantiyelerde daha aktif görev almalarını sağlamak istediklerini ifade etti.

A+A-

Ayatar, başkanlık sürecine giden yolda yaşadıklarını, bir kadının inşaat mühendisliğini yaparken karşılaştığı zorlukları, toplumda kadına yönelik algıyı, oda olarak kadın mühendislere yönelik çalışmalarına kadar birçok konuda sorularımızı yanıtladı.

İlk olarak sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İzmir doğumluyum. Eğitimimi İzmir'de tamamladım.  2001 yılında Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nden mezun oldum. Özel bir firmada bir süre şantiye şefliği yaptıktan sonra kendi firmamı kurdum. 2006 yılında İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube'sinde çalışmaya başladım. 2006-2008 yılları arasında Örgütlenme Sekreterliği - Şube Sekreter Yardımcılığı, 2008-2019 arasında Şube Sekreterliği görevlerinde bulundum. 2020 yılında ise şube başkanlığına seçildim.

İnşaat mühendisliği denildiğinde insanlarda daha çok erkek mesleği algısı var. Sizi böyle bir ortamda bu bölümü seçmeye götüren süreci anlatabilir misiniz?

Üniversite sınavına hazırlanırken bir öğretmenimin 'kız öğrenciler inşaat mühendisliğini yazmasınlar' sözü hep aklımda kalmıştır. Seçim yaparken kazanma ihtimalimin olduğu yerlerde hep tıp vardı. Ama ben tıp okumayı hiç istemedim. Abimle hangi bölümü seçebileceğimizi konuşurken bana inşaat mühendisliğini önerdi. Hocamın sözlerini hatırladım ve abime bunu aktardım. O da 'sen yapamayacaksın da kim yapacak' deyince bu bana biraz cesaret verdi ve bu bölümü yazdım. Üniversiteye başladığım andan itibaren de çok kıymetli bir meslek seçtiğimi fark ettim. Eğitim sürecimde sınıfımızda kadın sayısı çok azdı. Oran olarak yüzde 10 diyebilirim. Sınıfta şakalaşmalarda 'neden burada okuyorsunuz' sözleri ya da hep ofis ortamında çalışmak durumundaymışız gibi yaklaşımlarla karşılaştık. Okuldan sonra çalışmaya başlayınca ise bu işin kadın-erkek ayrımının olmadığını, verdiğin emek ölçüsünde olduğunu gördüm.

KIZIMA GURUR YAŞATMAK VE CESARET VERMEK İSTEDİM

Başkanlık sürecinizde bir kadın olarak yaşadığınız deneyimler nelerdi?

İzmir Şubesi 1954 yılında kuruldu ve bu tarihten sonra seçilen ilk kadın başkan ben oldum. Her zaman emeğin içerisinden gelen birisiydim. Bu emeğin sonrasında aslında büyük bir sorumluluğa baş koyuyorsunuz. Bu biraz tedirginlik yarattı ama o emeğin içinde var olmak benim arkamdaki gücüm oldu. Samimi olarak arkadaşlarım 'kızına ne olacak' diye sordular. Ona karşı yükümlülüğümü aksatmadan İzmir'in ilk kadın başkanı olma onurunu ben nasıl yaşıyorsam bunu kızım da yıllar sonra hisseder ve bundan da bir cesaret alırsa bu mutluluğun bana yeteceğini düşündüm. 

Kadın inşaat mühendislerinin sahada yaşadığı zorluklar var mı?

Toplumda kadına yönelik bir algı var. 'Kadının büyük kariyeri ailesidir, evidir' sözü bunun bir parçası. Şantiye şefliği kadın ve erkek ayrımı yapmadan kendi başına çok zor bir iştir. Ama kadın açısından asıl zorluk toplum içerisinde kadına yüklenen yargılar ve görevlerin sorumluluğudur. Ama baktığımızda sahada 'ben şantiye şefi olacağım' diyen bir kadının karşısında 'bir kadından emir almam' düşüncesinde kişiler yoksa o işin ilerlemesi anlamında hiç bir sorun yok.

Şantiye erkeklere göre dizayn ediliyor. Örneğin kadınlara uygun tuvalet yok. Bu şantiyeler inşa edilirken bile bu hakim düşüncenin sonucunu görüyoruz. Ama ben sahaya denetime gittiğimde herhangi bir sorunla karşılaşmadığımı da vurgulamayım.

Kadınların inşaat mühendisliğini seçmelerini sağlamak için yaptığınız bir çalışma var mı?

Mümkün olduğu kadar liselerde temel afet bilinci eğitimi düzenliyoruz. Buralarda hep kadın eğitmenlerimizi tercih ediyoruz. Çünkü kadının görünür olması gerekiyor. Öğrenciler, 'Bakın kadın inşaat mühendisi varmış' desin istiyoruz. Orada örnek oluyor. Kız çocuklarımızı bu mesleği seçerken cesaretlendirmek; erkek öğrencilerimize de kadın inşaat mühendisi varmış algısını yerleştirmeyi amaçlıyoruz.

Beyaz Baretli Kadınlar

Maruz kaldığımız sorunlara genç kadın meslektaşlarımız da maruz kalmasın, kaldıklarında cevaplarını versinler diye oda olarak çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızdan birisi Beyaz Baretli Kadınlar projemiz. Projenin 5. yılına girdik. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve teknik anlamda eğitimler veriyoruz. Bir anlamda deneyimli kadın mühendislerle öğrencilerimizi bir araya getirerek bir yol arkadaşlığı sağlamaya çalışıyoruz. Kadın öğrencilerimizin güçlü bir şekilde iş hayatına girmelerini amaçlıyoruz. Aynı zamanda kadınların örgütlenmesini sağlıyoruz. Bunu odamıza düşen bir görev olarak görüyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum