İzmirli Müteahhitler Kentsel Dönüşümde Aktif Rol Almaya Hazır

İzmirli Müteahhitler Kentsel Dönüşümde Aktif Rol Almaya Hazır

Sektör temsilcisi müteahhit, mimar ve mühendislerden oluşan bir heyetle beraber Bayraklı Belediye başkanı Serdar Sandal’ı ziyaret eden İMFED başkanı Ziya Dağlıer, “İzmirli müteahhitler olarak İzmir’in dönüşümünde aktif olarak görev almaya hazırız” dedi.

A+A-

İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi ile Mimarlık-Mühendislik komitelerinde görev alan sektör temsilcileri Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ı makamında ziyaret ederek kentsel dönüşüm süreci ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.

ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUKLARIYERİNE GETİRMELİYİZ

Toplantının her iki taraf için verimli geçtiğini belirten İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı ve İzmir Ticaret Odası meclis üyesi Ziya Dağlıer, “30 Ekimde yaşanan yıkıcı deprem İzmir’deki riskli yapı stoğunu bir an önce dönüştürmemiz gerektiğini hatırlattı. Depremde ağır ve orta hasar gören binaların tamamı 2000 öncesinde yapılmış. Şu anda deprem yönetmeliğine uygun güvenli yapılar inşa ediyoruz. Ancak eski yapılar deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı için güvenli değil. 2000’den önce inşa edilmiş binaların risk analizini yaptırıp hızlı bir şekilde dönüştürmeliyiz. Biz müteahhitler olarak bu süreçte üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye hazırız. Meslektaşlarımızın kentsel dönüşüm projelerinde kârlılığı ikinci plana atıp sosyal bir proje olarak sahiplenmesini tavsiye ediyoruz. Bu kente karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekiyor” dedi.  

İMAR KAYBI VE MALİYET ARTIŞI DÖNÜŞÜMÜ ZORLUYOR

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin hak kayıplarına neden olduğunu belirten Dağlıer, “Eski imar yönetmeliği ile inşa edilmiş bir binayı yıkıp yeniden yapmaya çalıştığınızda yüzde 30’a yakın bir imar kaybı oluşuyor. Bu durum kentsel dönüşümde yol almamızı engelliyor. Ayrıca inşaat maliyetlerinin son 2-3 yılda iki katına çıkması da vatandaşları çıkmaza sürüklüyor. Vatandaş ne fazla metrekare verebiliyor, ne de inşaatın maliyetini karşılayabiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu anlamda çok güzel bir düzenlemeye imza attı. Kentsel dönüşümde imar kaybını önleyen planları mecliste onayladı. Planlar bakanlık tarafından onaylanırsa kentsel dönüşümde ilerleme kaydederiz. İnşaat maliyetlerindeki fahiş fiyat artışlarına da müdahale edilmesini bekliyoruz” dedi.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum