İzmir'in Altyapı Sorunu 2024’te Çözülmüş Olacak

İzmir'in Altyapı Sorunu 2024’te Çözülmüş Olacak

İzmir’in altyapı çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer, 2024’te tamamlanması planlanan altyapı çalışmaları ile şehir merkezindeki 9 ilçede altyapı sorununun çözülmüş olacağını söyledi

A+A-

Başkan Tunç Soyer, su taşkınlarını ve deniz taşkınlarını engellemeye yönelik altyapı çalışmalarını anlattı. Tunç Soyer çalışmalar ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

1950 yılındaki İzmir’in nüfusu 768 bin civarındayken 2020 nüfusunun 4 milyon 400 bine ulaştığını görüyoruz. Bu, 6 kat artan bir nüfusa işaret ediyor. Aslında bizim şehirlerimizde yaşadığımız temel alt yapı sorunu 70 yıllık bir sorun. Bunun yanında bir diğer değişken de 1990’lı yıllardan başlamak üzere dünyada yaşanan iklim krizi. Neredeyse 6 ayda yağması gereken yağış, İzmir’e birkaç saatte düştü. Bunu hiçbir altyapı sisteminin karşılaması mümkün gözükmüyor.

MAVİŞEHİR’DE DENİZ TAŞMALARINA SON

İklim kriziyle yine yakından ilgili bir diğer konu deniz seviyelerindeki yükselme… İzmir’de bunu daha çok Mavişehir bölgesinde yaşıyoruz. Bu biraz da eskiden olan yanlış planlama ve yer seçiminden kaynaklı. Deniz seviyesinin altında olduğundan gel-git olayları ve lodosun yaşandığı zamanlarda deniz taşarak baskınlara neden oluyor. Burada önemli bir yatırıma başladık; Mavişehir Kıyı Tahkimat Projesi. Şu an için bu projenin yarısı tamamlandı. Deniz seviyesinden 1.60 metre yükselterek su içi beton ve diğer imalatlarla bir set yapıyoruz. Hem denizin üstünden hem de denizin altından sızarak gelen suyun engellenmesine yönelik ciddi bir proje çalışmasını sürdürüyoruz. Bu yıl içinde çalışmalar tamamlanacak. Böylece Mavişehir bölgesindeki bu sorun, uzun yıllar sorun olmaktan çıkacak.

ALTYAPI YATIRIMLARI

Yağmur suyunun ayrıştırılması ve bunun denize ve derelere deşarj edilmesiyle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. 2019 ve 2020 yılında bu işin projelerini hazırladık ve 71 km yağmur suyu ayrıştırma işi yaptık. Ama 2021, 2022 ve 2023’te çok daha hızlanarak bu sorunu çözmeye çalışıyoruz.

2020 yılının sonunda Buca, Bornova ve Konak’ta yağmur suyu ayrıştırma ihalesine çıktık. 2021 yılı içerisinde Karşıyaka, Çiğli, Karabağlar ve Bayındır Hasköy Çırpı’da ihaleye çıkıyoruz. Projeleri hazır, yapım ihalesine çıkıp yağmur suyunu kanaldan ayrıştıracağız ve onları uygun bir ortamda derelere ve denize deşarj edeceğiz. Bir de proje çalışması devam eden yerlerimiz var; özellikle Poligon Deresi çevresi ve Güzelyalı en fazla sorun olan yerlerden… Proje çalışmaları devam ediyor, yılın sonuna doğru yapım ihalesine çıkmış olacağız. 2024’e kadar 500 km’ye yakın yağmur suyu ayrıştırma işini gerçekleştirmiş olacağız. Bu hem körfezi hem kanalları hem arıtmayı rahatlatacak ve en önemlisi de taşkınları engelleyecek. İnşallah 2024 yılına bu sorunları çözmüş olarak gireceğiz. Bu yapacağımız iş aslında şehir merkezindeki 9 ilçede sorunu çözülecek en önemli iş. Ondan sonra Balçova ve Narlıdere tarafında yapacağımız işler var, onlar da projelendiriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.