İzmir'de Ortalama Kira Ne Kadar?

İzmir'de Ortalama Kira Ne Kadar?

Bakan Mehmet Şimşek’in ‘Kira fiyatları gerilemeye başladı’ açıklamasının İzmir’de geçerli olmadığı anlaşıldı. İZEKO Başkanı Güleroğlu, kira fiyatlarında düşüşün olmadığını tam tersi arttığını söyledi

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konut kiralarının düşmeye başladığını söylemesi kamuoyunda tartışma yarattı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’in emlak piyasasını Aydınlık’a değerlendirdi.

Güleroğlu, İzmir’de vatandaşın kiralık ev arayışının en yüksek olduğu dönemden geçtiğini, konutta kira fiyatlarının düşmediğini konut krizi nedeniyle kira bedellerinin yükseldiğini belirtti.

GELECEK ENFLASYONA KARŞI

Güleroğlu, kiraların İzmir’de yükselmeye devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Çok net söyleyeyim kira fiyatları düşmedi hatta kira fiyatları hala yükselmeye devam ediyor. Çünkü yüzde 25 artışla sınırlandırıldığında insanlar ya konutlarını satmak istiyorlar ya da yeni kira dönemi geldiğinde kontratlarındaki rakamı yüzde 25'in üzerinde olabilecek şekilde kirayı yüksek tutuyorlar. Bunu da bir dahaki enflasyona karşı yenilmemesi adına yapıyorlar.”

 

BÖLGE BÖLGE ARTIŞ VAR

İzmir’in Bostanlı ve Göztepe bölgesinde kiraların daha fazla arttığını söyleyen Güleroğlu şunları kaydetti: “Şu anda İzmir'de bir talep var. Öğrenciler geliyor. Kiralık ev arayan çok sayıda kişi var. Rakamlar şu anda 15 bin ile 18 bin lira arasında değişiyor. 1+1 daireler 8 bin lira ile 12 bin lira arasında değişiyor. Tabii bunlar yerine göre de değişiyor. Bostanlı ya da Göztepe tarafına gittiğinizde 20 bin 30 bin liraya varan kiraları görebiliyorsunuz. Özellikle Yalı Caddesi'nde bunları çok net görebiliyoruz.”

SATILIK EVLERİN FİYATI SABİT KALDI

İzmir’de satılık binaların fiyatlarının artık sabit kaldığını söyleyen Güleroğlu, nedenini konut kredi faiz oranlarının yüksek olmasına bağladı:

“Şu an İzmir'de satılık bina fiyatları artmıyor. Ne düşüyor ne de artıyor. Sabit kaldı. Nedeni de şu konut kredi faiz oranları yüksek. Zaten normalde piyasalardaki faiz oranları da yükselmeye başladı bugün bankaların yüksek faiz verdiği bir dönemde insanlar dönüp konuta almıyor. Kira fiyatları ise her zaman yükseliyor. Burada arzın talebi karşılayamamasından kaynaklı bir yükselme var. Yani seneye de kira artışları yine böyle bir %25 ile sınırlanacaksa evi boşaltan mal sahibi kirasının üstüne onun hesabına koyarak yuvarlıyor. Bu yüzden hükümetimizin kira konularında artık ev sahibinin üzerine bir baskı kurmaması gerektiği kanaatindeyim ki fiyatlar yerini oturursun.”

2024’TE KİRALAR DAHA FAZLA ARTACAK

2024 yılında da kiraların yükselmeye devam edeceğini söyleyen Güleroğlu, şunları söyledi:

 

“2024'e dair ben hiçbir şey öngöremiyorum ama kira fiyatlarının artacağı kanaatindeyim. Çünkü 34 senedir bu işi yapıyorum. Piyasalardaki dengenin ve enflasyonun bir şekilde yerine oturmaması sebebiyle fiyatlarda yükselme olabiliyor. 34 senedir daha aşağı düşen bir çizelge görmedim. Hep yukarıya doğru giden bir durum var. Bu da nüfusun artışı ve arzın daha fazla olması talebi de karşılayamamasından kaynaklı olan bir durum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.