İzmir'de Konut Fiyat Artışı İstanbul'u Geride Bıraktı

İzmir'de Konut Fiyat Artışı İstanbul'u Geride Bıraktı

Koronavirüs sonrası birçok kişi Ege ve Akdeniz'e yerleşme kararı aldı. Özellikle İzmir'de deniz kıyısında yer alan müstakil konutların satışında büyük artış yaşandı. İzmir'deki konut fiyat artışı İstanbu'u geride bıraktı.

A+A-

Salgın ile birlikte konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş, uzun süredir bekleyen konut stoğunu da bu süreçte önemli ölçüde eritti.

Yeni Asır'dan Metin Burmalı'nın haberine göre; banka kredi faiz oranlarının düşmesi talebi artırsa da bazı bölgelerde metrekare birim fiyatlarını yükseltti. Öyle ki İzmir'deki bu artış İstanbul'u da geride bıraktı. 2019 yılı Ağustos ayında İzmir'de 6 bin 25 olan konut satışı, 2020 yılı Ağustos ayına bakıldığında yüzde 85 oranında artarak 11 bin 145 oldu. Bu süreçte hem inşaat sektörü hem de konut sahibi olmak ya da yatırım yapmak isteyen vatandaşlar kazançlı çıktı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜDÜ

Konut ve inşaat sektöründe son 20 yılda yaşanan gelişmeler ve pandemiye rağmen talebin artması ekonomik anlamda  da  olumlu gelişmeler yaşanmasını sağladı.  Gerek müteahhitlik firmalarının gerekse de kentsel dönüşüm projeleri ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile beraber devletin konut ve inşaat sektörüne dahil olması ile Türkiye'deki inşaat ve konut sektörlerinin büyümesi kaçınılmaz oldu. Bu büyüme Mart'ta ülkemizde kendisini gösteren koronavirüs salgını ile birlikte inşaat sektöründe devam etti.

FAİZ DÜŞÜŞÜYLE HAREKETLİLİK ARTTI

Koronavirüs salgınında birçok sektör zor zamanlar yaşarken gayrimenkul sektörü kamu bankalarının kredi faiz oranlarını düşürmesi ile hareketli günler yaşadı. Türkiye genelinde konut satışları 2020 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124,3 artışla rekor kırdı. İnşaat sektöründeki hareketlilik ve konut satışındaki artış özellikle Ege ve Akdeniz'e ilgiyi de artırdı. Konut satışlarından Megakent İzmir, 15 bin 614 konut satışı ile yüzde 6,8'lik bir pay aldı.

YABANCILARIN İLGİSİ ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül 2020 rakamları yabancıların Türkiye'den konut satış rakamlarının arttığını gösterdi. Artış 26,1 oranında ortaya çıktı. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,1 artarak 5 bin 269 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Eylül 2020'de ilk sırayı 2 bin 370 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla bin 18 konut satışı ile Antalya, 347 konut satışı ile Ankara, 239 konut satışı ile Bursa ve 191 konut satışı ile Mersin izledi.

İLK SIRADA İRANLILAR VAR

Eylül 2020'de Türkiye genelinde yabancılara 5 bin 269 adet konut satışı yapıldı. TÜİK rakamlarına göre Türkiye'den en fazla konut alan vatandaşlar İranlılar oldu. İranlılar Eylül'de Türkiye'de 908 konut satın aldı. Irak vatandaşları 826 adet konut ile ikinci sırada, 448 adet konut satışı ile Rus vatandaşları üçüncü sırada bulunuyor. Kuveyt vatandaşları 241 konut satın aldı. Onların ardından gelen Kazakistan vatandaşları ise 222 konut alımına imza attı. İngiliz vatandaşları ise 197 konut satışt gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı konut satış rakamlarına göre Türkiye genelinde Eylül ayında satılan toplam konut sayısı ise 136 bin 744 adet oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum