İzmir’de kaç Müteahhit Var?

İzmir’de kaç Müteahhit Var?

İzmir’de inşaat sektöründeki hızlı gelişme ile beraber müteahhitlerin sayısı da hızlı bir artış gösterdi. Son 10 yılda İzmir’deki müteahhit sayısı yüzde 400 artarken 2018 ekonomik krizinden sonra kapanan şirket sayısı da artış gösterdi.

A+A-

İzmir’de Ticaret Odası’na kayıtlı 6 bin 967 kayıtlı müteahhitlik firması bulunuyor. Aliağa, Torbalı ve Menemen Ticaret Odası’na kayıtlı müteahhitlik şirketleriyle beraber bu rakam 8 bine yaklaşıyor. Müteahhit firmalarının büyük bir kısmı aktif olarak inşaat yapmazken 1.500 – 2.000 arasında aktif olarak inşaat yapan müteahhitlik firması bulunuyor. En fazla inşaat şirketi Buca, Karşıyaka, Konak, Karabağlar gibi metropol ilçelerde bulunuyor.

2021’İN İLK ÇEYREĞİNDE 245 YENİ İNŞAAT ŞİRKETİ KURULDU

İzmir Ticaret Odası verilerine göre İzmir’de 16 Mart 2021 tarihine kadar 245 inşaat şirketi kuruldu. Ocak ayında 77, Şubat ayında 88, Mart ayının ilk yarısında 80 inşaat şirketi kuruldu.

İZMİR’DE İNŞAAT ŞİRKETİ SAYISI AZALIYOR

İnşaat sektöründe farklı sektörlerde de faaliyet gösteren çok sayıda firma yer alıyor. 2008 krizinden sonra inşaat sektöründeki hızlı büyüme diğer firmaların da bu sektöre girmelerine neden olmuştu. 2018 yılında yaşanan ve en çok inşaat sektörünü etkileyen ekonomik krizle beraber diğer sektörden gelenler inşaatı bırakıp kendi sektörlerine yönelmeye başladı. Bazı firmalar iflas ederken bazı firmalar kapanma kararı aldı. 2018 yılında 7 binin üzerinde inşaat şirketi varken, yeni firmalar kurulmasına rağmen bu rakam 2021 yılında 7 binin altına düştü. Bu rakamın daha da düşmesi bekleniyor.

2019 yılında yürürlüğe giren Müteahhitlik Yasası ile beraber sektöre standartlar getirildi ve herkesin istediği kadar inşaat yapmasının önüne geçildi.

EN ÇOK İNŞAAT ŞİRKETİ 2020 YILINDA KURULDU

2010 yılından itibaren açılan inşaat şirketi sayısında ciddi bir artış yaşandı. 2001-2010 yılları arasında 1.148 inşaat şirketi açılırken 2010-2020 yılı arasında bu sayı 4 kat artarak 4.841’e yükseldi. 2010’dan sonra inşaat sektörüne yönelenlerin bir kısmı 2018’den sonra sektörden kaçmaya başladı. 2018 ve 2019’da açılan inşaat şirketi sayısı azalıp kapanan şirket sayısı artarken 2020 yılında krizin bitmesiyle açılan şirket sayısı rekor kırdı. 2020 yılında 739 inşaat şirketi kuruldu .  

MARKALI KONUT ÜRETİCİLERİ KARŞIYAKA, BORNOVA VE BAYRAKLI’DA

Buca, Karabağlar ve Konak’ta çok fazla inşaat şirketi yer almasına rağmen arsaların küçük parsellerden oluşması nedeniyle müteahhitler çok büyük projelere imza atamadı. Bu ilçelerde markalı konut üreticisi olan firma sayısı sınırlı kalırken Karşıyaka, Bornova ve Bayraklı bölgesindeki müteahhitler büyük projelere imza attı. İzmir’deki büyük sitelerin inşaatını yapan markalı konut üreticilerinin çoğunluğunun merkezi bu 3 ilçede bulunuyor.

 

EN GÜNCEL İNŞAAT HABERLERİ CEBİNE GELSİN!

APPLE STORE UYGULAMAMZI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

PLAY STORE UYGULAMAMIZI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.