İzmir'de Artan Konut Fiyatları Kiralara Yansıdı

İzmir'de Artan Konut Fiyatları Kiralara Yansıdı

MÜFED genel sekreteri ve İzmir Ticaret ODası inşaat komitesi başkanı Barış Öncü konut kredisi faizlerinin 0,64'e düşmesi ile konut fiyatlarının arttığını, yeni fiyatların kira rakamlarına da yansıdığını söyledi.

A+A-

Gayrimenkul sektöründe uzun bir süre hem satış hem de kira fiyatları durağan gittiğini belirten Müteahhitler Federasyonu Genel Sekreteri ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi Başkanı Barış Öncü, "Bu nedenle fiyatlar dip yapmıştı. Ev sahipleri de, müteahhitler de maliyet hesabı yapmadan fiyat belirliyorlardı. Ağustos ayında konut kredi faizlerinin yüzde 0.64’e gerilemesiyle daire fiyatları yükselerek normal düzeyini gördü, kiralar da yeni fiyatlar üzerinden belirlendi” dedi.

Bunun dışında İzmir’de kiraların biraz daha fazla artmasının iki nedeni daha olduğunu belirten Öncü şöyle konuştu: "Şu an Türkiye’de kime sorarsanız sorun, çok büyük bir kısmı "hangi ilde yaşamak istersiniz?" sorusuna "İzmir" yanıtını veriyor. Üstelik imkanı olanlar bunu hayata da geçiriyor. Bu da kira fiyatlarına yansıyor. İkinci neden ise insanların pandemi sürecinde tatillerini oteller yerine kiralık evlerde geçirmek istemeleri. Yazlık bölgelerde kısa süreli kiralamalarda fiyatlarda çok büyük bir artış oldu. Şehir merkezinde çok yüksek artış olmamasına karşın, yazlık kiralarındaki artış genel kiralara yansıdı. Şu an ise piyasa çok durgun."

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da ağustos ayında kredi faizlerinin çok fazla düşmesinin piyasada genel bir hareketlenmeye neden olduğunu söyledi.

"Kredi faiz oranlarının yükselmesiyle de piyasada durulma başladı" diyen Güleroğlu, "Şu anda hem üniversitelerin açılmaması hem de tayinlerin olmaması nedeniyle bu durgunluk sürüyor. Çok sayıda boş daire var. Özellikle Buca ve Bornova gibi üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu ilçelerde bu durum daha belirgin" diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum