İzmir Sadece İnşaat Yatırımlarıyla Sınırlı Kalamaz

İzmir Sadece İnşaat Yatırımlarıyla Sınırlı Kalamaz

İzmir'e birçok ilden inşaat yatırımcısının geldiğini belirten İZTO başkanı Ekrem Demirtaş, "Yatırımlar sadece inşaatla sınırlı kalamaz. Kentimizin ihracat kapasitesi olan, yüksek teknoloji içeren ürünleri üretmesi veya pazarlaması gerekiyor" dedi.

A+A-

İzmir, son yılların en fazla yatırım çeken şehirleri arasında yer alıyor. Ancak İzmirliler, daha çok yatırım bekliyor. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Mümkünse sıfırdan yatırım yapacak yatırımcılar veya mevcut fabrikaların, tesislerin üretim kapasitesini artıracak veya yenilik getirecek her türlü yatırım İzmir için bir kazanç olacak. İzmir, 2018 yılında yeni yatırımlarla daha da büyüyecek" diyor.  

Türkiye’nin öncü ve lokomotif kenti İzmir, bugün Türkiye’nin en yaşanmak istenen kentlerinden birisi. İzmir’in sahil kesimleri yazın İzmir dışından gelenlerin akınına uğruyor.   İzmir’e diğer kentlerden göç de sürüyor. Ancak İzmirliler, İzmir’e gelecek olanların daha çok turizm veya yatırım amaçlı gelmesini tercih ediyor.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir’in kamu ve özel yatırımları artmadan daha fazla nüfusu ağırlayabilmesi ve ‘yaşanacak şehir’ temasını taşıyabilmesi mümkün değil. Bunun için yatırım yapmak amacıyla gelecek, mümkünse sıfırdan yatırım yapacak veya mevcut fabrikaların, tesislerin üretim kapasitesini artıracak veya yenilik getirecek her türlü yatırım İzmir için bir kazanç olacak. İzmir, 2018 yılında yeni yatırımlarla daha da büyüyecek” diyor. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Capital’in sorularını şöyle yanıtladı:   

İzmir’in ticaret merkezi olmasının en önemli sebeplerinden birisi limanları. Bu alandaki projeler nasıl gidiyor?  

İzmir Alsancak Limanı’nın yük ve kruvaziyer olarak modernize edilmesi gerekiyor. İzmir Çandarh Limanı’nın inşa süreci devam ediyor. Söz konusu limanların devreye girmesiyle birlikte ihracat ve turizm potansiyelimizin ciddi ölçüde artacağına inanıyorum. İzmir Limanı’ndan sonra kentimizin en büyük hâzinesi kent merkezi, yani Kemeraltı-Agora-Kadifekale üçgeni.  

İzmir’de son dönemde tarihi ve arkeolojik açıdan da önemli gelişmeler yaşanıyor. Bunlar şehri nasıl etkileyecek?  

İzmir’in Old City’si bugüne kadar yeterince yatırım alamadı. Ama tarihin ve antik tiyatronun açığa çıkarılması, dünyanın en büyük ve en eski açık hava alışveriş merkezlerinden Kemeraltı ve çevresinde yer alan camilerin, havraların, hanların ve tarihi öneme sahip mekanların İzmir turizmine kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. Agora ile Antik Smyrna Kenti ve Bayraklı Ören Yeri kazılarına İzmir Ticaret Odası olarak destek oluyoruz. İzmir’in en güzel görüldüğü yer olan tarihi Kadifekale’ye destek verdik. Kemeraltı’nda yer alan Başdurak Cami ve çevresinin turistik bir merkez haline dönüşmesi için çalışmalar yapıyoruz. Caminin altında yer alan 28 dükkanı restore ederek İzmir’in modern bir çarşı kazanmasına katkı koyduk.  

Yatırımcılar açısından İzmir’i öne çıkaran yönleri neler?  

İzmir yatırımcıların aradığı sosyal olanakları fazlasıyla içeriyor. Kentimiz turizmin her çeşidine sahip olup, bir tatil cenneti konumunda. Tarih, kültür, doğa ve deniz İzmir’i sağlık, kültür, inanç, kongre ve fuar turizminin önemli merkezlerinden biri yapıyor. İzmir’de festivaller, kültürel etkinlikler, sportif etkinlikler yıl boyu devam ediyor. Bugün İzmir kent merkezinde, Bayraklı’da, Halkapmar’da, Bornova’da Türkiye’nin dev şirketlerinin gayrimenkul yatırımı yaptıklarını görüyoruz. Konut, otel ve AVM yatırımları, yarattığı istihdamın yanı sıra inşaattan tekstile, porselenden cam eşyaya, gıdadan temizliğe kadar birçok sektöre iş fırsatı yaratıyor.  

İzmir’e yatırımlar devam eder mi?  

İzmir, sadece inşaat yatırımlarıyla sınırlı kalamaz. Kentimizin katma değeri yüksek, ihracat kapasitesi olan, yüksek teknoloji içeren ürünleri üretmesi veya pazarlaması gerekiyor. İzmir’deki ekonomik kıpırdanmanın 2018 yılında da devam etmesini bekliyorum. Bunda İzmir’i Anadolu’ya, çevre illere ve hatta Avrupa’ya bağlayacak ulaştırma yatırımları önemli olacak.   İzmir’in doğal ve tarihi güzelliklerinin sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın vitrinine çıkması, İzmir Havalimam’ndan Türkiye’nin dört bir yanma uçuş olması ve özellikle İzmir Fuarı’nın giderek büyümesi ve düzenlediği fuar sayısının giderek artması büyük etken.  

İzmir konumu itibarıyla Avrupa’nın en batısından, Asya’nın en doğusuna büyük bir alana hakim olan bir coğrafya üzerinde bulunuyor. Farklı ülkelerin pazarlarına ulaşmak için önemli bir merkez konumunda. İzmir’deki organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve teknoloji geliştirme bölgeleri yatırımcılara birçok olanak tanıyor. Teknoparklar, bilişim ve yüksek teknoloji yatırımları için birçok avantajlar sunuyor.  

İzmir, hangi alanlarda yatırım çekebilir?  

Jeotermal kaynakları, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi potansiyeli ile İzmir’de alternatif enerji kullanımına yönelik yatırımlar düşünülebilir. İzmir’in gastronomi kültürü çok zengin. Ege Mutfağı ve Akdeniz Mutfağı, dünyada hekimlerin birinci sırada önerdiği mutfaklardan. İzmir, sağlıklı yaşamın, organik beslenmenin, zengin mutfağın simgesi olmalı. Aynı zamanda İzmir, şifa arayan 7’den 70’e herkesin uğrak noktası olabilir. Deneyimli doktorlarımız tam teşekküllü hastanelerimiz ve tıp merkezlerimizle Orta Doğu’dan Kafkaslara, Balkanlar’dan Afrika’ya sağlık turizminin Avrasya’daki merkezi olabilir.  

Sonuç olarak başta gayrimenkul yatırımlarıyla birlikte kentsel dönüşüm yapılmasına, yenilenebilir enerji, gıda ve içecek, tütün, tarıma dayalı sanayi, organik tarım, plastik ve kimya, bilişim teknolojileri, petrokimya, uzay ve havacılık, sağlık turizmi, makine, savunma sanayi, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, deri ve ayakkabı sektörleri olmak üzere birçok sektörde kentimizde sıfırdan yatırımlar yapılmasına veya ölçek büyütülmesine ihtiyacımız var.  

Kentsel dönüşümde neler yapılmalı?  

İzmir’de kent merkezinde yer alan imalata dayalı sektörler, kent merkezinin dışında ama toplu ulaşımın olduğu yerlerde modern ticaret sitelerinin yapılmasına ihtiyaç duyuyor. Karabağlar, Buca, Bornova ve diğer metropol ilçelerden imalatın civar ilçelere kaydırılması gerekiyor. Başta İzmir metropol ilçeleri olmak üzere eskiyen ve modem yapı stokuna sahip olmayan ticaret hanelerinin de kentsel dönüşümle yenilenmesi yoluna gidilmeli.  

“DEV PROJELERLE YOLA DEVAM ETMELİYİZ”

YATIRIMLAR ARTMALI   

İzmir’in kamu ve özel yatırımları artmadan daha fazla nüfusu ağırlayabilmesi ve ‘yaşanacak şehir’ temasını taşıyabilmesi mümkün değil. Bunun için yatırım yapmak amacıyla gelecek, mümkünse sıfırdan yatırım yapacak veya mevcut fabrikaların, tesislerin üretim kapasitesini artıracak veya yenilik getirecek her türlü yatırım İzmir için bir kazanç olacak.  

İZMİR’E ŞUBE AÇILMALI   

İzmir’e yeni yatırım alanları kazandırmak ve İzmir’e yapılan yatırımları artırmak amacıyla bir takım çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İzmir'in yabancı yatırımcılara etkin pazarlanması amacıyla Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın İzmir’de bir şube açmasının İzmir ekonomisine katkı yapacağını düşünüyoruz. İzmir, 2018 yılında yeni yatırımlarla daha da büyüyecek

UYUM GEREKİYOR   

Yine yatırımları İzmir’e çekmek amacıyla imar planı konusunda yetkilendirilen kuramların sayısı azaltılmalı, mevzuatlar birbirine uyumlu hale getirilmeli. Ülkemizin 2023’e 5 kala, yapısal reformlarla ve dev projelerle yoluna devam etmesi gerekiyor. Dev projelerin ilerleyişini memnuniyetle karşılıyoruz. Kentimiz için büyük önem taşıyan İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin de bir an evvel hayata geçirilmesini bekliyoruz.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.