İzmir Limanı Da Varlık Fonu’na Devredildi

İzmir Limanı Da Varlık Fonu’na Devredildi

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan Türkiye’nin en büyük limanlarından birisi olan Alsancak Limanı Varlık Fonu’na devredildi. Liman, üçüncü şahıslara satılana kadar fon bünyesinde yine TCDD tarafından işletilecek.

A+A-

Türkiye’de Başbakanlık Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan limanlar içinde yer alan İzmir Alsancak Limanı ile ilgili çalışmalar sürürken önemli bir karar alındı. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli yük limanları arasında bulunan Alsancak Limanı Varlık Fonu’na devredildi. 

Özelleştirme yani satış süreci devam eden limanla ilgili geçtiğimiz günlerde imar planı tamamlanmıştı. Limanın Varlık Fonu’na devir işlemleri yapılırken resmi yazı ile durum ilgili kurum ve kuruluşlara bildirildi.  Öte yandan, özelleştirme idaresinden Varlık Fonu A.Ş’ye geçen limanın şimdi olduğu gibi üçüncü şahıslara satılana kadar yine TCDD tarafından idare edileceği belirtildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

TCDD'ye bağlı İzmir Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve Ege İhracatçı Birlikleri, LİMAŞ, 1 milyar 275 milyon dolar teklif vererek kazandı. Ancak Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı ve Liman İş Sendikası'nın açtığı dava sonucu Danıştay yürütmeyi durdurdu. Daha sonra Özelleştirme İdaresi yeniden planları yaptı. Bu arada limanın kurvaziyer bölümü için ayrı bir planlama yapılması kararı alındı. Yine bir yandan da limanın kapasitesinin arttırılması için 300 milyon TL’lik yatırım öngörüldü. Son olarak Özelleştirme İdaresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin de itirazlarını dikkate alarak yeni bir planı onayladı. Fakat, geçen 10 yıllık süreçte özelleştirme işleminde yeni bir gelişme olmadı.

Fatih Yapar - Egedesonsöz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.