İzmir Kanun Önünde Plansız Bir Şehir!

İzmir milletvekili Necip Nasır İzmir’deki imar ve kentsel dönüşüm sorunlarını meclis gündemine taşıdı. İzmir’in alt ve üst ölçekli planlarının uyumsuz olduğunu belirten Nasır İzmir’in kanunlar önünde plansız bir şehir olduğunu söyledi.

A+A-

Ak Parti İzmir milletvekili Necip Nasır İzmir’in kentsel dönüşüm ve imar durumu ile ilgili TBMM genel kurulunda bir açıklama yaptı. Amacının İzmir milletvekillerinin de dikkatini çekerek deprem gerçeğine karşı sorumluları harekete geçirmek olduğunu belirten Nasır, “İzmir’i büyük bir tehlike beklemektedir. 1/100.000’lik planları hala onaylanmamış olan, bazı merkez ilçelerinde hala 1/5.000’lik planları yapılmamış olan, alt ve üst ölçekli planları uyumsuz olan İzmir kanun önünde plansız bir kenttir. Yapıların yüzde 65’i kaçak ve gecekondulardan oluşuyor. Geriye kalan kısmın yüzde 50’si deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmamıştır. İzmir’de depreme dayanıklı yapı stoğu yüzde 25-30 civarındadır. İzmir’de 7 şiddetinde deprem üretebilecek 17 aktif fay hattına sahip çok riskli bir ildir.

TÜRKİYE’DE İLK DEPREM MASTER PLANI İZMİR’DE YAPILDI, SONRAKİ 21 YILDA ÇALIŞMA OLMADI

Necip Nasır meclisteki konuşmasında İzmir’de kentsel dönüşüm süreci ile ilgili olarak şu açıkmalayı yaptı, “Büyük riskler taşıyan İstanbul’da 2 fay hattı geçmektedir. İstanbul 2. Derece deprem bölgesidir. Oysa İzmir 1. Dereceden deprem bölgesidir. Birleşmiş Milletler 1998 yılında dünyanın 9 kentinde deprem master planı çalışması kararı almıştır. Kentlerden biri de İzmir’dir. 1999’da Ahmet Priştina döneminde bir master plan hazırlanmıştır. Plana göre 6.9 şiddetindeki bir depremde 20 bin kişinin hayatını kaybedeceği, 1,5 milyon kişinin açıkta kalacağı belirtilmiştir. ilk master plan çalışması yapılan İzmir’de 21 yılda depremle ilgili ne çalışmalar yapıldı diye baktığımızda güncel deprem master planı yapılmadığı, kent jeolojisi çalışmalarının yapılmadığı, mikro bölge çalışmasının yapılmadığı, yer bilgi sistemi çalışmasının yapılmadığı, tsunami tehlikesi çalışmasının yapılmadığı, deprem hasar analizlerinin yapılmadığı, afet risk gösterge sistemi çalışmasının yapılmadığı, erken uyarı ve müdahale sisteminin olmadığı, heyelan tehlikesi çalışmalarının makro düzeyde yapılmadığı, geçici toplanma ve barınma ihtiyaç analizlerinin olmadığı, yapı güçlendirme ve kentsel dönüşüm stratejik planı olmadığını görüyoruz.”

BÜYÜKŞEHİR 6,5 MİLYON METREKARE İÇİN YETKİ ALDI SADECE 455 KONUT YAPTI

Nasır konuyla ilgili sözlerini şu şekilde sürdürdü, “ Deprem bölgesi İzmir’de neler yapıldı diye baktığımızda 2012-2013 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin talepleri doğrultusunda 6,5 milyon metrekare alan riskli alan ilan edilmiş ve belediyeler yetkilendirilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar sadece 455 konut hak sahiplerine verilmiştir. Deprem gibi hayati meseleler siyaset üstü. Deprem konusunun siyasi hesap beklentilerin dışında konuşulması gerekiyor. Konunun aktörleri işbirliği ve dayanışma içerisinde çalışması gerekiyor”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum