İzmir Depreminde Yıkılan Cumhuriyet Sitesi Davası Sanıkları İçin Hapis İstemi

İzmir Depreminde Yıkılan Cumhuriyet Sitesi Davası Sanıkları İçin Hapis İstemi

İzmir'de, geçen yıl meydana gelen depremde, Cumhuriyet Sitesi C Blok için hazırlanan iddianamede, 3 sanığın 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan ayrı ayrı 8 aydan 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

A+A-

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve İzmir  44. Asliye Ceza Mahkemesince onaylanan iddianamede, Bayraklı ilçesindeki Cumhuriyet Sitesi C Blok'un yıkıldığı, 4 kişinin kemik kırığı şeklinde, 6 kişinin de basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif derecede yaralandıkları ifade edildi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bilirkişi raporunda, projelendirmede eksiklik, malzeme özelliklerinde noksanlık, uygulama ve işçilik hataları ile yapı denetiminde yetersizlikler olduğu, binanın depreme dayanıklı olmadığı ve yıkıldığı, bu sebeple şüphelilerin olayın yaşanmasında kusurlu olduklarının belirlendiği açıklandı. 

İddianamede, haklarında dava açılan 3 kişiden C Blok'un inşa edildiği 1992 tarihi itibarıyla fenni mesul olan E.İ'nin savunmasında suçlamaları kabul etmediği ifade edildi. Sitenin inşa aşamasında fenni mesul olarak bulunduğunu aktaran E.İ, 1992 yılında zemin etüdü zorunluluğunun olmadığını, işini mevzuata uygun ve yerinde denetleyerek yaptığını belirtti. 

Sanık H.Ö. ise Cumhuriyet Sitesi'nin yapıldığı tarihte inşaat teknisyeni olarak çalıştığını belirterek, "İnşaatta nasıl malzeme kullanıldığı, demir ve beton kalitesi hakkında sorumluluğum yoktur." ifadesini kullandığı belirtildi.

İddianamede, binada 1996 yılında yapılan tadilat sırasında fenni mesul olduğu belirtilen sanık M.K. de "C Blok'un kontrol ve tasdik edilerek tadilat ruhsatının alındığını, tadilatta binanın kolon ve kirişlerinden olan taşıyıcı sisteme zarar verilmediğini, binanın depremde zarar görmesi ile ilgili bir sorumluluğunun olmadığını" iddialarını dile getirdi. 

Atılı suçun uzlaştırmaya tabi olduğu fakat taraflar arasında uzlaşmaya varılamadığı da iddianamede yer aldı.

İddianamenin sonuç kısmında ise "Toplanan deliller ve bilirkişi raporuna göre depremde yıkılan Cumhuriyet Sitesi C Blok'un yıkılmasında şüphelilerin kusurlu oldukları, bu surette üzerlerine atılı 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçunu işledikleri dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Bu suçtan ayrı ayrı cezalandırılmalarına karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur." ifadeleri kullanıldı. 

İddianamede, sanıkların 8 aydan 4,5'er seneye kadar hapisle cezalandırılması istendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.