İranlılardan ‘Avrupa Tarzı Yaşam’ Sloganı İle Türk Vatandaşlığı Ticareti

İranlılardan ‘Avrupa Tarzı Yaşam’ Sloganı İle Türk Vatandaşlığı Ticareti

Türkiye’de en fazla konut alan ülkeler arasında ilk sırada yer alan İranlıların, İstanbul’daki bir şirket aracılığıyla ‘Avrupa tarzı yaşam’ sloganı ile Türk vatandaşlığı ticareti yaptığı ortaya çıktı.

A+A-

Türkiye’de giderek artan konut sahibi olarak vatandaşlık kazanma, sektör haline dönüşmeye devam ediyor.

Yabancı ülke vatandaşları arasında en fazla konut alan ülke vatandaşları arasında İran ilk sıralarda yer alırken, İranlılar tarafından yönetilen İstanbul merkezli bir şirket, vatandaşlık garantili konut satışı yaparken reklamlar ise Türk pasaportunun faydaları üzerinden anlatılıyor.

Türk vatandaşlığına geçişin yollarından biri Türkiye’de 400 bin dolar veya karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz satın almaktan geçiyor. Türkiye’de istatistiklere göre yabancılara konut satışı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artarak 67 bin 490’a ulaştı.

2024 yılı itibari ile yaklaşık 300 bin kişi bu yolla vatandaşlık elde etti. Vatandaşlık için konut satın alınan illerin başında İstanbul gelirken, bu kenti Antalya, Mersin gibi kıyı kentleri izledi. Buradaki alımlarda Körfez ülkeleri ve İran’dan gelenler öne çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilere göre, yabancılara yapılan konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre %48,1 azalarak 35 bin 5 oldu. 2023 yılında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %2,9 oldu. 2023 yılında yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 12 bin 702 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 11 bin 229 konut satışı ile İstanbul, 3 bin 16 konut satışı ile Mersin izledi.

İranlılar durumu fırsata çevirdi

2023 yılında en fazla konut alan ülke vatandaşları Rusya Federasyonu vatandaşları aldı. Rusya’dan sonra en fazla konut alan ülke vatandaşları ise İran.

Türkiye’de konut veya taşınmaz ile vatandaşlık alımının artması ile İranlı bazı iş insanları bu durumu fırsata çevirdiği görülüyor.

Türkiye’ye uzun yıllar önce gelen, eğitim alan ve vatandaş olan İranlıların kurduğu HOMEV adlı şirket, Türk vatandaşlığına geçmek isteyen İranlılara hizmet veriyor.

Avrupa tarzı yaşam’ sloganı ile Türk vatandaşlığı ticareti

Şirketin internet sitesinde, vatandaşlık garantili konut projeleri yer alırken aynı sayfada Türk vatandaşlığının avantajlarından bahsediliyor.

Şirketin internet sitesinde şirketin amacı konut satışı ile birlikte vatandaşlık süreçlerinin yürütülmesi, bu süreçte hukuki destek sağlanması, oturum izinleri ve vatandaşlığın alınmasına yardımcı olmak olarak tanımlanıyor.

Aynı sitede Türk vatandaşlığı için ‘Avrupa tarzı yaşam’ ifadesi kullanılıyor. Türkiye’nin ‘güvenli göç’ adresi olarak gösterildiği sitede, Türkiye göç için altın fırsat olarak nitelendiriliyor.

Vatandaşlık almanın avantajları arasında ise tedavi haklarından yararlanma, ücretsiz üniversite eğitimi ve oy kullanma hakkının elde edilmesi sıralanıyor.

Şirket Türk vatandaşlığına geçmek isteyen İranlılara yatırım danışmanlığı konusunda da destek veriyor. Vatandaşlık hakkının elde edilmesi için sermaye artırımı konusunda da danışmanlık veriyor.

Kaynak: Politik Yol

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.