Irak'ta İnşaat Sektörü İçin 100 Milyar Dolarlık Kaynak

Irak'ta İnşaat Sektörü İçin 100 Milyar Dolarlık Kaynak

Irak hükümeti 2018-2022 yılları arasında hayata geçirilecek 157 inşaat projesi için 100 milyar dolarlık kaynak ayırdı. Irak'ta inşaat sektöründeki büyüme Türk müteahhitler için fırsat oluşturuyor.

A+A-

Irak Türk firmalar başta olmak üzere tüm uluslararası yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Bu bölgede düzenlenen fuarlar yatırımcılar iyi bir fırsat kapısı oluyor. 

Bu fuarların en önemlilerinden biri olan ve 2019 yılında Irak merkezi hükümetiyle yapılan anlaşma doğrultusunda Irak’ın tek uluslararası yapı ve inşaat fuarı olarak gerçekleşen Iraq Build, 11-14 Haziran tarihlerinde 6. Kez başkent Bağdat’ta düzenlendi. 8 ülkeden 115 firmanın katıldığı fuarda, Türkiye toplam 27 firmayla yer alırken, 5000’den fazla profesyonel ziyaretçi de katılımcılarla bir araya geldi. İnşaat, İmar ve İskân Bakanı Bangen Rekani, Ticaret ve Sanayi Bakanı Muhammed Haşim Abdülmecid ve Bağdat Valisi Felah el-Cezairi’nin katılımları Bağdat hükümetinin fuara ve sektöre verdiği önemi gösterdi.

6 MİLYAR DOLARLIK TÜRK KATILIMI

Bağdat hükümeti tarafından hazırlanan ve 2018-2022 yıllarını kapsayacak ulusal kalkınma planında, ülkenin restorasyonu doğrultusunda inşaat sektöründe yüzde 6,8’lik bir büyüme hedeflenirken, toplam 157 inşaat projesi için 100 milyar dolarlık büyük bir kaynak ayrıldı. Ayrıca yabancı ülkelerin ve uluslararası kuruluşların da ülkenin yeniden inşasına yönelik ekonomik destekleri sürüyor; İngiltere, 2026 yılına kadar çeşitli altyapı projelerini kapsayacak olan toplamda 12 milyar dolarlık bir destek paketi hazırlarken, Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kurumu da 375 milyon dolarlık bir hibe yapacağını açıkladı. Irak-Türkiye ilişkileri ise, restorasyon döneminde son 10 yılın en yüksek iş birliği seviyesini yaşıyor. 

Nisan ayında, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Irak’ın yatırıma ihtiyaç duyan bir ülke olduğunu belirtmiş ve iki ülke arasındaki köklü ilişkilere vurgu yaparak Türk firmalarına Irak’ın yeniden inşası sürecinde yatırım yapma çağrısında bulunmuştu. Türk firmalarının Irak’ta üstlendiği inşaat projelerinin toplam değeri de 6 milyar doları bulmuş durumda. Yapı ve inşaat alanında ülkenin tek uluslararası fuarı olması itibariyle IraqBuild, Türk inşaat sektörünün Irak pazarına girerek bu pastadan daha büyük pay almasına olanak sağlıyor.Fuarın milli katılım organizatörü Expotim’in Genel Müdür Vekili Çağatay Erşahin; “Geçen yıl 2500 civarında olan ziyaretçi sayımızı bu yıl 5000’in üzerine, fuar alanımızı da 1500 metre kareden 6000 metre kareye çıkarmayı başardık. Bu rakamlar fuarımızın geleceğinin parlak olduğuna dair çok net bir tablo ortaya koyuyor” diyerek, fuarın Türk katılımcılar için olan potansiyeline dikkat çekiyor. Fuarın 2019 Türk katılımcılarından Ege Plast adına Serdar Nacioğlu, “Irak Build 2019 fuarı katılımcısıydık. Bu fuar, pazarla ile ilgili bilgilerini arttırmak ve kendi sektörü hakkında doğru geri bildirim almak isteyenler için iyi bir fırsat. Sektörden profesyoneller Irak’ın farklı farklı bölgelerinden geldiler, sadece bu bile katılım için iyi bir neden diye düşünüyorum. Sektörünün ileri gelen firmaları ile güvenilir ilişkiler kurmak, tüm sektörden müşteriler ve onlarca uzmanla birebir tanışarak profesyonel ağımızı genişletmek açısından çok güzel bir fırsat oldu bizim için. İhtiyaca uygun ve doğru bilgiler sunan fuarda, uzman ziyaretçi kitlesine, küresel çözümler sunan, yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz ile tanıtma imkânını bulduk. Sektör farkından dolayı bu etkinlikten hiç beklemediğimiz çok sürpriz bir performans sergilediniz emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Superlit Boru adına Erhan Turan, "Superlit olarak katıldığımız Bağdat’taki IRAQ BUILD fuarından oldukça memnun ayrıldık.” diyerek sözlerine ise şu şekilde devam etti: “Yılların tecrübesi ile üretime devam ettiğimiz cam elyaf takviyeli polyester (CTP) boru ve ek parçalarımızın yanı sıra yeni teknolojiler ile geliştirdiğimiz ürünlerimizi de tanıtma fırsatı bulduğumuz fuarda, katılımcılar ile buluşmaktan mutluluk duyduk. 5 kıtada verdiğimiz hizmetlerimizi Irak’ta tanıtmak bizim için önem arz ediyordu. Verimli geçen fuar süresince standımızı ziyaret eden bizlere vakit ayıran katılımcılara teşekkür ederiz."

Kazancıoğlu Mühendislik firmasından Sezgin Bilgiç şunları söyledi: “Iraq Build 2019 boyunca oldukça verimli bir çalışma ortamı yakaladık. Organizasyon yeterli ve fuar hizmetleri iyi. Hedef bir kitleye ulaşan ve ilgili profesyonellerin ziyaret ettiği bir fuar. Yaklaşık 6-7 yıldır EXPOTIM ile çeşitli fuarlara katılmaktayız. Verdikleri destek ve servis kalitelerinin, Expotim’i kalburüstü fuar organizasyon firmalarından biri haline getirdiğini gözlemlemekteyiz. Irak’ın tek uluslararası yapı fuarı olan Iraq Build fuarında da, her ne olursa olsun hizmet anlayışından taviz vermeden, turizm birimi dâhil tüm çalışanlarının özveri ile desteklerini gözlemledik. Çalışanlarına bir defa daha teşekkür eder, başarılarının artarak devamını dilerim." 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.