İnşaatta İş Kazası Sonrası Tazminat Davası Açılabilir Mi?

İnşaatta İş Kazası Sonrası Tazminat Davası Açılabilir Mi?

İnşaat sektörü en fazla iş kazası yaşanan sektörlerin başında geliyor. Peki inşaatta iş kazası geçiren bir işçi tazminat davası açabilir mi? Posta gazetesi yazarı Tamer Heper sorunun yanıtını verdi...

A+A-

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir binada çatı onarım işi aldık. Onarımın ikinci günü ben bir kaza geçirdim, bacağımdan sakatlandım. İş sahibi herhangi bir tazminat vermedi. Kendisi hakkında suç duyurusunda bulunabilir miyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Bir binada çatı onarım işi aldık. Onarımın ikinci günü ben bir kaza geçirdim, bacağımdan sakatlandım. İş sahibi herhangi bir tazminat vermedi. Kendisi hakkında suç duyurusunda bulunabilir miyim? l İ.Y.

***

Okuyucumun sorusu içinde aslında iki cephe var. Birincisi suç duyurusu, ikincisi tazminat. Bunlar hukukun iki cephesi. Okuyucumun iş sahibi hakkında suç duyurusunda bulunması için olayda kanunlarımızda sayılı suçlardan birinin işlenmiş olması lazım. Bizlerin sakatlandığı her olayda bir suç ve suçlunun bulunduğu izlenimi yanlış.

Suçların bir tarifi vardır ve bu tarife uyan bir fiil meydana gelmişse o fiil suçtur, karşılığında da bir ceza vardır. Şimdi abartılı bir örnek vereyim. Olayda böyle bir fiil yok ama anlatımımı açıklamak için şöyle diyeceğim; kabul edelim ki iş sahibi okuyucumu çatıda itti ve aşağı düşmesine neden oldu.

İşte burada bir suç var, şikayet sonuç verir. Ama bu işin ustası, çatıyı tamir ederken ayağına kiremit düşürdü ise iş sahibinin suçu yoktur. Olaya böyle bakmak lazım. İkinci husus tazminat. Şayet yukarıda açıkladığım gibi bir suç varsa ardından tazminat da gelir. Ancak okuyucum iş hukuku mevzuatı açısından soruyorsa yapılan iş bir istisna aktidir (eser sözleşmesi). İstisna aktinde iş hukuku mevzuatına göre tazminat talep olunmaz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.