İnşaatlarda 'Şantiye Şefi Krizi' Başladı

İnşaatlarda 'Şantiye Şefi Krizi' Başladı

Şantiye şeflerine yönelik yapılan düzenleme ile şantiye sayısının azaltılması, tecrübe şartı getirilmesi, aktif şantiye şefliğine geçilmesi ve şantiye şeflerinin sorumluluğunun yüksek olması nedeniyle mimar ve mühendisler şantiye şefi olmak istemiyor.

A+A-

6 Şubat depreminde yıkılan binaların şantiye şeflerinin çoğunun gözaltına alınmış olması nedeniyle şantiye şeflerinin sorumluluğu artarken,; inşaatta en büyük sorumluluğun şantiye şeflerine verilmesi, şantiye sayısına sınırlaması getirilmesi, deneyim şartı getirilmesi, aktif şantiye şefliğine geçilmiş olması gibi nedenlerle müteahhitler şantiye şefi bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Risk ve endişelerden ötürü mimarlar ve inşaat mühendisleri şantiye şefliği üstlenmek istemiyor. Çok sayıda müteahhit şantiye şefi bulamadıkları için belediyelerde ruhsat bekliyor ve inşaata başlayamıyor.

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ ÜSTLENEBİLME ŞARTLARI

Eskiden yeni mezunlar dahil herhangi bir mimar, inşaat mühendisi, elektrik, makine mühendisleri, hatta inşaat teknikerleri bile şantiye şefliği üstlenebilmekteydi. Bir kişi aynı anda 5 şantiyenin şantiye şefliğini üstlenebilirken, bu durum çoğu zaman kağıt üstünde kalıyordu. Bu yılın başında yapılan düzenleme ile sadece mimarlar ve inşaat mühendisleri şantiye şefliği yapabilecekler. Şantiye sayılarına da kısıtlama getirildi. Artık bir kişi aynı anda 5 şantiyenin şefliğini yapamayacak. Şantiye şefi 4.500 metrekareyi geçmeyen en fazla 3 işi, 7.500 metrekareyi geçmeyen en fazla 2 işi veya her biri 1500 metrekareyi geçmemek şartıyla aynı anda 4 işi birden üstlenebilir. 7500 metrekareyi geçen tek bir inşaatı veya tek bir kamu yapısı inşaatını sadece tek bir işi üstlenebilecek.

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ DENEYİM ŞARTI

Şantiye şeflerine deneyim şartı da getirildi. 75 yaşını geçenler veya şantiye şefliği yapmaya engeli olanlar şantiye şefliği yapamaz. 1500 metrekareye kadar olan şantiyede deneyim şartı aranmıyor. 1500-4500 metrekare arası iş üstlenebilmek için önceden bir üstyapı işinde metrekare fark etmeksizin bir şantiye şefliği yapmış olması şartı aranıyor. 4500-7500 arası bir iş üstlenebilmek için daha önce en az 1500 metrekarelik  bir işte şantiye şefliği yapmış olması gerekiyor. 7500 metrekareyi geçen bir işi üstlenebilmek için daha önce en az 4500 metrekareyi geçen en az bir işte şantiye şefliği yapmış olmalı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum