İnşaat Sektöründe İstihdam Kaybı Devam Ediyor

İnşaat Sektöründe İstihdam Kaybı Devam Ediyor

SGK verilerine göre inşaat sektöründe çalışan kişi sayısı 2024 yılının ilk çeyreğinde 31 bin 19 kişi azaldı. İnşaat mevsiminin başladığı yılın ilk çeyreğinde istihdam normal şartlarda artarken bu yıl kamu ve özel sektör projeleri durduğundan azaldı.

A+A-

SGK tarafından açıklanan resmi verilere göre Ocak-Mart 2024 dönemi ücretli çalışanlar zorunlu sigortalı sayısında 2023 yılı sonuna göre 78 bin 311 kişilik azalma oldu. Ekonomim'den Mehmet Kaya imzalı habere göre dönemsel olarak Türkiye’de kayıtlı istihdamda ciddi oynamalar görülebiliyor. Özellikle senenin ilk aylarında emekli olan kişi sayısındaki artışa bağlı şekilde kişi sayısında düşüşler olabiliyor. Buna karşılık olarak aynı zamanda bu dönem inşaat başta olmak üzere diğer sektörlere hizmet veren işkollarında çalışan kişi sayısında artışlara da sahne oluyordu.

İNŞAATTA ÇALIŞAN KİŞİ SAYISI İLK ÇEYREKTE AZALDI

Fakat bu yılın ilk çeyreğinde bu defa istihdamın sürükleyicilerinden inşaat sektöründe kayıtlı çalışan sayısında da azalma oldu. İnşaat mevsiminin başlaması, çoğu kamu yatırımında şantiyelerin yeniden açılmış olduğu dönemde, istihdamın azalması oldukça dikkat çekti. Bunu bir ölçüde kayıt dışı çalıştırma açıklasa da geleneksel görünümün dışında bir manzara ortaya çıktı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre önceki senelerde nadir de olsa inşaata bu durum gözlenmiş fakat sene içinde toparlanma yaşanmıştı. Bu sene, ilk çeyrekte bina inşaatı ve bina dışı inşaatta çalışan kayıtlı çalışan kişi sayısı sırasıyla 31 bin ve 19 bin kişi azaldı. İnşaat sektörü karşılaştırılan dönemde en fazla istihdam kaybı yaşanan sektörler arasına adını yazdırdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.