İnşaat sektörü Yurt Dışından İşçi Getirmeye Başladı

İnşaat sektörü Yurt Dışından İşçi Getirmeye Başladı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, yurt dışına Türk işçi götürmek bir yana artık Türkiye’deki projeler için Vietnam ve Filipinler’den işçi getirmeye başladıklarını söyledi.

A+A-

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER), 25. Yıl kutlamaları kapsamında Türkiye’de Gayrimenkulün Çarpan Etkisi başlıklı Ankara Gayrimenkul Zirvesi düzenlendi.

Zirvenin açılışında konuşan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, sektörün 2 milyon istihdam sağlarken aynı zamanda 300’den fazla alt sektörü de desteklediğini bildirdi.

Gayrimenkul endüstrisinin ülkenin modernleşme sürecinde önemli bir rol oynadığının altını çizen Çekici, sürdürülebilir ve yenilikçi projelerle gayrimenkul dünyasını ileriye taşımak için azimle çalıştıklarını bildirdi.

Gayrimenkulün çatı platformu olarak özel sektör ile kamudaki kanaat önderlerimizi daha sık bir araya getireceklerini ifade eden Neşecan Çekici, “Gayrimenkul ekonomiler için çarpan etkiye sahiptir. Doğru kurgulanan bir gayrimenkul endüstrisi, kalkınma hızını geometrik olarak artırır” dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, kamuda tasarruf önlemlerine dikkat çekerek, durdurulacak projeler için firmalara kesin tasfiye imkanı getirilmesini istedi. Eren, bunun yapılmaması halinde sektörün çok zor duruma düşeceğini bildirdi.

İç piyasada bir daralma yaşandığını dile getiren Eren, iç pazardaki daralma dönemlerinde agresif şekilde yurt dışı projelere yöneldiklerinin altını çizdi. Yurt dışında üstlenilen projelerin 509 milyar lirayı aştığını kaydeden Erdal Eren, buna karılık çalıştıracak eleman bulmakta büyük zorluklar yaşadıklarını söyledi. Eren, yurt dışına Türk işçi götürmek bir yana artık Türkiye’deki projeler için Vietnam ve Filipinler’den işçi getirdiklerini aktardı.

Baran: Çok kârlı diye herkes müteahhit oldu

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün uzun süredir genel büyüme oranının üzerinde bir performans gösterdiğini bildirdi. Yıllar önce müteahhitlikte çok kâr olduğu gerekçesiyle bir çok kişinin bu sektöre girdiğini dile getiren Baran, o süreçten sonra da sektörde büyük sıkıntıların başladığını ifade etti. Türkiye’de sanki zorunlulukmuş gibi tüm gençlerin üniversiteye gittiğini vurgulayan Baran, eleman probleminin üretim ve hizmetler sektörünü olumsuz etkilediğini kaydetti.

Gönül: GYO’ların piyasa değeri 350 milyar liraya ulaştı

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, GYO’lar ve Gayrimenkul Yatırım Fonu modellerine ilginin giderek arttığını bildirdi. Gönül 2021 yılında 95 milyar lira olan GYO piyasa değerinin bugün 350 milyar liraya çıktığını belirtirken, borsada işlem gören GYO sayısının 47 olduğunu ve bunun da artacağını belirtti.

Gönül, GYF büyüklüğünün ise 15 milyar liradan 75 milyar liraya çıktığını anlatırken, fon büyüklüğünün Mayıs sonu itibarıyla 82.5 milyar liraya çıktığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.