İnşaat Sektörü Yeni Dönemden Ne Bekliyor?

İnşaat Sektörü Yeni Dönemden Ne Bekliyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine Murat Kurum'un getirilmesi inşaat sektörü temsilcileri tarafından olumlu değerlendirdi. Sektör Temsilcileri, Kurum'un sektörün sorunlarını kısa sürede çözeceğini belirtirken taleplerini 9 maddede sıraladı.

A+A-

Gayrimenkulde gözler kabinede açıklanacak yeni Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaydı. Tablo önceki gün netleşti ve dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini Murat Kurum devraldı. 

Uzun süredir ayakta tutulmaya çalışınılan gayrimenkul sektöründe şimdi daha köklü değişimler bekleniyor.

Sektördeki dernek temsilcileri ve patronların ortak görüşü şu şekilde; “İnşaatı bilen, işin mutfağından gelen bir işim bakanımız oldu. Bundan sonra sorunların çözümü daha hızlı olacak.”

İNŞAAT SEKTÖRÜNE YÖN VERDİ

Emlak Konut'un büyümesinde başında Murat Kurum’un olduğu iki büyük halka arz önemli roloynadı. 2010'da gerçekleşen ilk arz, Cumhuriyet tarihinin en büyük 5 halka arzı arasına girdi. 2013'teki ikinci halka arz ise son 5 yılda Avrupa’da gayrimenkul alanında yapılan en büyük halka arz oldu. Emlak Konut, 3.8 milyar liralık ödenmiş sermayesi ve 31 Mart 2018 itibariyle ulaştığı 21.9 milyar liralık aktif toplamıyla Türkiye’nin en güçlü şirketleri arasındaki yer alıyor. Kurum görev süresinde kamu ile özel sektör arasında önemli bir bağ olması ve sektöre yön veren söylemleriyle de öne çıktı. İnşaatta aşırı lükse karşı çıkan Kurum, yeşil alanı bol, Türk aile yapısına uygun, mahalle kurgusunda projelerin hayata geçirilmesini destekledi.

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

1- Bürokrasinin azalması,
2- Kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması,
3- Kredi faiz oranlarının gerilemesi,
4- Alım satım vergilerinin toplamda yüzde 1’e inmesi,
5- KDV sisteminin yalın hale gelmesi ve kalıcı teşvikler gelmesi,
6- Ucuz arsa üretilmesiyle orta gelirli için konut yapımının önünün açılması,
7- Yabancıya vatandaşlık için konulan 1 milyon dolar alım şartının 300 bin dolara inmesi,
8- Sektörün EximBank imkanlarından faydalanması,
9- Nİnşaat sektörünün KDV alacağı için yasal düzenleme yapılması

PİYASA HAREKETLENECEK

DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, Murat Kurum'un iş hayatı boyunca sorunları gören, çözüm geliştiren ve hızlı aksiyon alan bir isim olduğunu belirtirken, bakanlık göreviyle piyasanın daha da hareketleneceğini söyledi. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na getirilmesine ilişkin, "Sektörümüzün gelişimi ve sorunların çözümü için görevini başarıyla yürüten Murat Kurum'un bakan olması sevindirici bir gelişme" dedi

HAMLELERİ SEKTÖRÜ CANLI TUTTU

Artaş İnşaat Başkanı Süleyman Çetinsaya da Kurum'un sektörü bilen çok tecrübeli bir kişi olduğunu anlatırken, "Görevi boyunca planlı ve yaşanılabilir kentlerin oluşturulmasına öncülük etti. Yaptığı birçok hamle ile sektörü daima canlı ve dinamik tuttu" dedi.

EMİN ADIMLAR ATACAĞIZ

Gayrımenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, "Bilgi birikimi ve tecrübesi ile sektörde önemli bir yere sahip olan ve aynı zamanda yönetim kurulumuzun değerli üyesi Sayın Murat Kurum'un, gayrimenkul sektörünün gelişmesinde başarılı çalışmalarına devam edeceğine ve ülkemizin kendi şehir kültürünü ihya edecek atılıma imza atacağına inancımız tamdır" dedi.

EN BÜYÜK ARZUMUZDU

Murat Kurum'un bakan olarak kabinede yer almasının en büyük arzuları olduğunu belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, "Sektörümüzün önünü açacak hamleleri çok iyi bilen Murat Kurum'un görevini en iyi şekilde yapacağına inancımız sonsuzdur. İhtiyaçları kaynağından bilen birinin aramızdan çıkması, sektöre yeni ufuklar açacaktır" dedi.

SEKTÖRÜN SORUNLARINI İYİ BİLİR

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, "Murat Kurum sektörün sorunları çok iyi bilir. İnşaatın içinden birinin gelmesi sektör adına umut verici. Şimdi kısa, orta ve uzun vadeli politikalar netleşmeli. Mesela lüks yerine orta gelirli kesime konut üretme konusuna odaklanılmalı. Kamu bu konuda adım atmalı, özel sektör de üretim gücünü bu alanda kullanmalı" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.