İnşaat Sektörü 2022'de Küçüldü, 2023'te Büyüme Eğiliminde

İnşaat Sektörü 2022'de Küçüldü, 2023'te Büyüme Eğiliminde

2022 yılında yüzde 8,4 küçülme gösteren inşaat sektöründe 2023 yılında deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri ve büyük şehirlerde sıfır konut talebinin artmasıyla büyüme dönemine geçmesi bekleniyor.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre inşaat sektörü 2022'de yıllık bazda yüzde 8.4 oranında küçüldü. Yıllık bazda en son 2017 yılında büyüyen inşaat sektörü, böylelikle üst üste beşinci yılda da küçülmüş oldu. Yatırım uzmanı Kerim Emin Aslan, 2022 yılı verilerini ve inşaat sektöründeki küçülmeyi, 11 ili etkileyen Kahramanmaraşlı deprem felaketi ekseninde değerlendirdi.
KONUT İHTİYACI ARTTI

İnşaat sektöründeki yavaşlamanın öncelikli nedenini artan inşaat maliyetleri olarak işaret eden Kerim Emin Aslan, "Maliyetler son 5 yılda üç katın üzerinde artış gösterdi. Son 2 yıldaki artış yüzde 200 civarında. Sektördeki yavaşlamanın asıl nedeni buydu. Konut fiyatlarının da maliyetlere paralel olarak artış göstermesi sektörü ayakta tuttu. Deprem felaketi ile birlikte ortaya çıkan konut ihtiyacı, bölgedeki yeniden yapılaşma ile birlikte sektör artık büyüme dönemine girdi" diye konuştu.
KONUT ÜRETİMİ YETERSİZ
Türkiye'de her yıl 900 bin yeni konut üretimine ihtiyaç duyulduğuna, ancak rakamın 600 bin aralığında kaldığına dikkat çeken Kerim Emin Aslan, "Deprem bölgesinde ve depremzedelerin göç ettiği illerde yüksek miktarda yeni konut yapılması gerekiyor. Bu ihtiyaç, devletimizin de desteğiyle seferberliğe dönüştü. Bu nedenle 2023 sektörde yıllar sonra yüksek büyümenin görüleceği bir yıl olacak. Büyümeyi olumsuz etkileyecek unsurlar da yok değil. İnşaat maliyetleri, krediye erişim sorunu ve konut fiyatlarındaki oynaklık büyümenin oranını direkt etkileyecek" dedi..


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.