İnşaat Ruhsatı Alan Bina Sayısı Düştü

İnşaat Ruhsatı Alan Bina Sayısı Düştü

2022 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 8, daire sayısı yüzde 3,8 ve yüzölçümü yüzde 4,7 oranlarında azaldı.

A+A-

2022 yılı üçüncü çeyrek Yapı İzin İstatistikleri TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan verilerde inşaat sektöründeki gerilemeler net şekilde ortaya konuldu.

YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ VERİLEN BİNALARIN SAYISI ARTTI

2022’nin üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 3,7 arttı. Buna karşın aynı veride daire sayısı yüzde 0,8, yüzölçümü de yüzde 2,8 oranında azaldı.

İKİ VEYA DAHA FAZLA DAİRELİ BİNALAR İLK SIRADA

Belediyeler tarafından 2022 yılı üçüncü çeyrekte yapı ruhsatı verilen yapıların en yüksek yüzölçüm payına 20,1 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 3 milyon metrekare ile sanayi binaları ile depolar takip etti.

16 MİLYON METREKARE KONUT İÇİN YAPI KULLANIM İZİN BELGESİ VERİLDİ!

Belediyeler tarafından 2022 yılının üçüncü çeyreğinde yapı kullanım izin belgesi verilen yapıların toplam yüzölçümü 27,5 milyon metrekare olarak açıklandı. Bunun da 16 milyon metrekaresinin konut, 6 milyon metrekaresinin konut dışı ve 5,5 milyon metrekaresinin de ortak kullanım alanı olduğu bildirildi. En yüksek yüzölçüm payı da açıklandı. Buna göre yüzde 73,7 oranla iki ve daha fazla sayılı daireli binalara yapı kullanma izin belgesi verildi.

İnşaat sektörü için çok önemli bir gösterge olan bu verilere göre yeni inşaatlarda bir önceki yıla göre gerilemeler kaydedildi. Sektörel maliyet sorunlarının bu gerilemede çok etkili olduğu düşünülüyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.