İnşaat Maliyetleri Artıyor, Konut Fiyatları Yerinde Sayıyor

İnşaat Maliyetleri Artıyor, Konut Fiyatları Yerinde Sayıyor

İnşaat malzemelerinde yılbaşında gelen zamların ardından fahiş fiyat artışları devam etti. Çimento ile başlayan zam furyası diğer malzemelere de yansıdı. İnşaat maliyetleri artarken müteahhitler piyasadan dolayı bu zammı konut fiyatlarına yansıtamadı.

A+A-

İnşaat sektörü yüksek inşaat maliyetlerindeki anormal fiyat artışları, yüksek arsa fiyatları, ara eleman sorunu, finansmana erişimin zorlaşması, yüksek faiz oranları gibi nedenlerle tarihin en kötü dönemini yaşarken inşaat malzemesi üreticileri girdi maliyetlerinde bir artış olmamasına rağmen fiyat artırmaya devam ediyor.

İnşaat Müteahhitleri Federasyonu istihdamın azaltılarak iş bırakma eylemini gündemine alırken birçok inşaat firması tüm yatırımlarını rölantiye aldı. Piyasada çok az sayıda müteahhit iş yaptığından zaten doğal bir protesto durumu mevcut.

MÜTEAHHİTLER BU YIL DA YENİ PROJEYE BAŞLAMAYACAK

İnşaat şirketlerinin büyük kısmı neredeyse 1 yılı aşkın süredir devam eden parasal sıkılaştırma politikası nedeniyle yeni yatırımlara başlamıyor. Mevcut projelerini tamamlayan firmalar, yeni projeye başlamak için finansmana erişimin kolaylaşmasını ve konut kredisi faiz oranlarının düşmesini bekliyor. Yabancıya satışın ve ipotekli satışların azalmasının yanı sıra, nakiti bulunan yatırımcının konut yerine mevduata yönelmesi konut talebini baskılıyor. Bu piyasa şartlarından dolayı müteahhitlerin neredeyse tamamı 2024 yılını kayıp olarak nitelendiriyor ve yatırım planları için 2025'i bekliyor.

KONUT FİYATLARI YÜKSELMİYOR

İnşaat şirketleri satış yapamadığı için ürettiği konut için istediği fiyatı talep edemiyor. İnşaat malzemelerine büyük zamlar gelmesine rağmen yıl başından bu yana konut fiyatlarında ciddi bir değişim olmadı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi 2024 şubat ayı verilerine göre konut fiyat artışı 2019 yılından bu yana ilk kez enflasyonun altında kaldı. TCMB verilerine göre konut fiyatları nominal olarak yüzde 58,3 artsa da reel olarak yüzde 5,1 düşüş gösterdi. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.