İnşaat Firmaları Yeni Yatırımlar İçin Ruhsatlarını Aldı!

İnşaat Firmaları Yeni Yatırımlar İçin Ruhsatlarını Aldı!

2020'de konut stoklarını tüketen inşaatçılar yeni yatırımlar için ruhsatlarını aldı. 2020 yılında inşaat ruhsatı alınan bina sayısı yüzde 69.4 arttı. İnşaatçılar yatırımlara başlamak için uygun ortamı bekliyor. Yılın ikinci yarsında yatırımlar hızlanacak.

A+A-

Koronavirüs salgını birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörünü de bir hayli etkiledi. Salgının bulaş riski yanında finansal sorunlar nedeniyle şantiyelerde yavaşlama görüldü. Kamu bankalarının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında düşük faiz kampanyası yapmasıyla piyasa hareketlilik yaşadı. Yaşanan bu hareketlilikle birlikte firmalar da korona sonrası dönem için hazırlıklarını yaptı, yeni yatırımlar için ruhsatlarını aldı.

NORMALLEŞMEYLE BERABER PROJELER RAFTAN İNECEK

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ruhsatlarda yaşanan artışı şu şekilde değerlendirdi: “Zor dönemde kimi firmalar hazırlık da yaptı. Normalleşme adımlarıyla birlikte önümüzdeki aylarda yeni projelerin birer birer raftan indiğini göreceğiz. Bugün hem kiralık hem de satılık konutta, özelikle nitelikli projelerde arz önemli ölçüde eridi. Bu nedenle yeni projelere ihtiyaç var.”

STOKLAR ERİYİNCE PROJE RUHSATLARI HIZ KAZANDI

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ise 2020’deki artışta baz etkisi olduğuna vurgu yaparak 2019’un dip yıl olduğunu belirten Altan Elmas, “2019’da sektör dibi gördü. 2020’nin ikinci yarısı itibarıyla dipten dönüş ve makul büyüme başladı. Nisan ve mayıs ayları hem satış hem de üretimde çok kötüydü. Haziranda kamu bankalarının faiz kampanyası ile stoklarda erime olunca yeni proje ruhsatları da hız kazandı” dedi.

YILDA 800 BİN KONUT ÜRETİLMELİ 

Yaşanan artışa karşın henüz yeteri kadar üretim yapılamadığını söyleyen KONUTDER Başkanı Altan Elmas, “2015, 2016, 2017 yıllarında ortalama 1 milyon konut ruhsatı alınırken bu rakam 2019’da 324 bine düştü ve 2020’de 547 bin seviyesine geldi. Yeni üretim yavaş ilerliyor ama geri gitme de yok. Ülkemizde her yıl yaklaşık 800 bin konut üretilmeli ve bunun 300 bini kentsel dönüşüm kapsamında olmalı. Ancak bugün gelinen noktada görüyoruz ki üretim olması gereken seviyede değil” şeklinde konuştu. 

Yatırımların seyrini salgının belirleyeceğini belirten Altan Elmas, yılın ikinci yarısında yeni konut projelerinin satışa çıkmasını beklediklerini ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum