İnşaat Demiri Piyasası Krizin Tam Ortasında Kaldı!

İnşaat Demiri Piyasası Krizin Tam Ortasında Kaldı!

İnşaat demiri piyasasında ekonomik durgunluk etkisini göstermeye başladı. Fabrikalar yaptıkları üretim kadar satış gerçekleştiremiyorlar. Demirin ton fiyatları KDV hariç 620 dolar seviyesine çekilse de satın almak isteyen kimse bulunmuyor.

A+A-

Türkiye’de inşaat demiri piyasasında meydana gelen kriz hız kesmeden etkisini sürdürüyor. Fiyatlarda düşüşler takip edilse de bu bile iç piyasada bir talep oluşmasını sağlayamadı. Talep gelmeyince piyasa önünü göremezken bundan sonrası için ise belirsizlikler de oldukça arttı. Demir fabrikalarında üretim ve stok sorunu başlarken tüccar tarafındaysa benzer sorunlar yaşanıyor.

İNŞAAT DEMİRİ PİYASASI KRİZİN TAM ORTASINDA KALDI!

İnşaat demiri piyasasında ekonomik durgunluk etkisini net bir şekilde göstermeye başladı. Öncelikle fabrika tarafından satış kapasitesi sorunu meydana geldi. Fabrikalar yaptıkları üretim kadar satış gerçekleştiremiyorlar. Demirin ton fiyatları KDV hariç 620 dolar seviyesine çekilse de satın almak isteyen kimse bulunmuyor.

Tüccar tarafından ise inşaat demiri piyasasında farklı gelişmeler yaşanıyor. Bu zamana kadar tüccarlar fabrikalardan vadeli olarak inşaat demiri satın alıp stoklarını doldururlardı. Satış yapıldıkça vadesi geldiğinde fabrikalara ödeme yapılıyordu. Piyasada sistem bu şekilde kurulmuştu. Ortaya bir stok maliyeti de çıkıyordu. Ancak bu sistem tamamen değişti. Artık tüccar tarafı stokları kullanmıyor. Talep olursa fabrikalardan mal çekilip müşteriye teslim ediliyor. Bu da piyasanın geldiği noktayı net şekilde gösteriyor.

Türkiye’den yurt dışına demir satışları da sektörü ayakta tutan birimlerden birisiydi. Ancak bu kanal da devre dışı kaldı. Fabrikaların kurdukları herhangi bir ihracat bağlantısı gündeme yansımadı. Bu da sektörü zorlayan etkenlerden birisi olarak kayıtlara geçti.

İnşaat demiri piyasasını en çok endişelendiren ise iç talepler oluyor. Zaten düşük olan iç talepler ilerleyen günlerde çok daha da düşecek. Çok sayıda şantiye kış mevsiminden dolayı kapanacak. Dolayısıyla iç talepler bu durumdan net şekilde etkilenecek.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARINDA SON TABLO

İnşaat demiri piyasası kan ağlıyor! İstanbul, Ankara, İzmir için son fiyatlar!

İnşaat demiri fiyatlarında düşüşler hız kesmiyor. 8 mm inşaat demirinin ton fiyatı Ankara’da 14.250 TL’ye, İstanbul’da 14.000 TL’ye ve İzmir’de 13.800 TL’ye kadar geriledi. 10 mm inşaat demirinin ton fiyatı Ankara’da 14.250 TL, İstanbul’da 13.900 TL ve İzmir’de 13.600 TL’ye geriledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.