'İnşaat Demiri İzleme Sistemi' Geliyor

'İnşaat Demiri İzleme Sistemi' Geliyor

Darphane'nin inşaat demirinin üretimi veya ithalatından inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil geçen tüm aşamalarda izlenmesini sağlayacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi'ni (İDİS) kurmasına karar verildi.

A+A-

İnşaat demirinin üretimi veya veya ithalatından inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dahil, geçilen tüm aşamalarda izlenmesi amacıyla İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) hayata geçirilecek. 

Mevcut inşaat demiri üreten ya da ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerine 1 Ocak 2024'ten önce İDİS’e geçmeleri zorunluluğu koyuldu. 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) Resmi Gazete’de  yayımlanan İDİS uygulama genel tebliğine göre, sistemin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nce kurulacağı belirtildi. 

üretici ya da ithalatçı tarafından inşaat demirine güvenlikli etiket veya güvenlikli işaret uygulanması, üretim faaliyetleriyle ilgili temel verilerin takip edilmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması, üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi, bu verilerin Darphane tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve GİB’e yollanması zorunluluğu geldi. 

İDİS haricinde inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı gerçekleştirilmeyecek. 

Uygulama çerçevesinde,  yurt içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için üretim tesislerinde ve inşaat demiri ithal eden firmalar için Darphane tarafından tespit edilen yerlerde İDİS bileşenleri kurulacak ve Darphane tarafından belirlenmiş özelliklere dahip güvenlikli etiketler ya da işaretler kullanılacak. 

Üretici ve ithalatçı firma dışında inşaat demiri satan ya da satın alanlar kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifre ile sisteme teslim, alış ve satış belgeleri ile ilgili bilgilerin girişini gerçekleştirecek. 

Güvenlikli etiket ya da işaret birim fiyatları, maliyet unsurları göz önüne alınarak Darphane tarafından tespit edilecek. 

Bugün itibarıyla stoklarında güvenlikli etiket ya da güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla, diğerleri ise 31 Ocak 2024'ten sonra bu stoklarını satışa çıkarmayacak. 

İDİS’e kayıtlı firmalar işi bırakmaları durumunda, kullanılmamış güvenlikli etiket ya da işaretleri işin bırakıldığı tarihi izleyen 7 gün içinde Darphaneye teslim edecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.