İngiltere’de Ev Sahibi Olmak Kiradan Daha Pahalı Hale Geldi

İngiltere’de Ev Sahibi Olmak Kiradan Daha Pahalı Hale Geldi

İngiltere’de ilk kez konut satın alanların yüzde 56’sı, önceki kira giderlerinden daha yüksek mortgage taksitleri ödemeye başladı

A+A-

İngiltere’de yükselen konut kredisi faizleri, ev sahibi olmanın maliyetini artırdı. Emlak danışmanlık şirketi Hamptons’ın araştırmasına göre, eylül ayında ilk konutunu satın alanlar önceki kira ödemelerine kıyasla aylık ortalama 39 sterlin (52 dolar) daha fazla harcama yaptı.

Mortgage ödemelerinde 10 yılın rekoru

Hamptons’ın son 10 yılda yapılan yaklaşık 210 bin ilk konut kredisi başvurusunu inceleyerek hazırladığı araştırma, mortgage taksitlerinin kira giderlerini aştığı alıcı oranının en az 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.

İlk kez ev sahibi olanların yüzde 56’sı, daha önce ödedikleri kiradan yüksek aylık kredi taksitleriyle karşılaştı.

İngiltere’de mortgage faizleri yüzde 6’ya çıktı

ABD ile İran arasındaki savaşın başlamasının ardından enerji fiyatları ve enflasyondaki yükseliş, İngiltere’de konut kredisi maliyetlerini artırdı.

Moneyfacts verilerine göre, beş yıl vadeli sabit faizli mortgage kredilerinde ortalama faiz oranı ekim ayında yaklaşık üç yıl sonra ilk kez yüzde 6’ya ulaştı.

Hamptons Araştırma Başkanı Aneisha Beveridge, düşük faiz dönemlerinde konut satın almanın kirada oturmaya göre daha avantajlı olduğunu belirtti. Beveridge, yükselen borçlanma maliyetlerinin bu durumu değiştirdiğini, ancak ev sahipliğinin uzun vadede mülk edinme ve barınma güvencesi açısından faydalarını koruduğunu ifade etti.

En büyük maliyet artışı 40 yaş üzerindekilerde

Araştırmada, konut satın aldıktan sonra aylık barınma giderleri en fazla artan grubun 40’lı yaşlarındaki alıcılar olduğu belirlendi.

Bu yaş grubunda ilk kez ev sahibi olanların yüzde 67’sinin mortgage taksitleri, daha önce ödedikleri kira tutarını geçti.

Hamptons, ileri yaşlarda konut alanların genellikle daha büyük evleri tercih ettiğini ve daha kısa vadeli mortgage kredileri kullandığını bildirdi.

Knight Frank Finance ortağı Hina Bhudia ise İngiltere’de ev sahibi olma isteğinin güçlü olduğunu, ancak yüzde 6 seviyesindeki faizlerin birçok kişinin aylık ödeme gücünü aştığını söyledi.

Londra’da kiralık konut arzı daraldı

İngiltere’de konut satın alma maliyetleri yükselirken kiralık piyasasında da arz sıkıntısı devam ediyor. Vergi düzenlemeleri ve yeni yasal yükümlülükler nedeniyle bazı ev sahiplerinin piyasadan çekilmesi, kira fiyatlarını yukarı taşıdı.

SpareRoom verilerine göre, Londra merkezinde 2026’nın üçüncü çeyreğinde kiralanabilir oda sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 7 azaldı.

SpareRoom İletişim Direktörü Matt Hutchinson, arz ve talep arasındaki dengesizliğin kiraları artırdığını belirtti. Hutchinson, konut satın almaktan vazgeçenlerin kiralık piyasasına yönelmesinin mevcut baskıyı daha da artırabileceğini söyledi.

Artan kiralar konut birikimini zorlaştırıyor

Mortgage danışmanlık şirketi SPF Private Clients Üst Yöneticisi Mark Harris, ev satın alma kararının ertelenmesinin peşinat biriktirme sürecini güçleştirebileceğine dikkat çekti.

Harris, kirada geçirilen sürenin uzamasının ve kira bedellerinin yükselmeye devam etmesinin, ilk konutunu almak isteyenlerin tasarruf imkânlarını sınırladığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.