İmarlı Hazine Arazileri Vatandaşa Hangi Şartlarda Satılacak?

İmarlı Hazine Arazileri Vatandaşa Hangi Şartlarda Satılacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konut sorununu çözmek için imarlı hazine arazilerini satışa çıkaracak. Bakan Özhaseki arazilerin rekabetçi ve herkese açık bir ortamda satılacağını, gelirinin kentsel dönüşümde kullanılacağını söyledi.

A+A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nın sonuç bildirgesini açıkladı. Bu kapsamda bütün Hazine arazilerinin taranarak planlanacağını ve halka arz edileceğini ifade etti. Elde edilen gelirlerin  ise kentsel dönüşümde kaynak olarak kullanılacağını belirtti.

Bakan Mehmet Özhaseki, Türkiye genelinde 2012 yılından bu zamana kadar 2 milyon bağımsız bölümünün kentsel dönüşüm projeleriyle yenilendiğini kaydetti. Özhaseki, şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız bölümün de dönüşüm sürecinin devam ettiğini kaydetti.

İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Özhaseki, Kentsel dönüşümde İstanbul’un odak noktasını oluşturduğunu söyleyerek, İstanbul'da 1,5 milyon bağımsız bölümün risk altında olduğu bilgisini verdi. "600 bin bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerekiyor" diye konuşan ve İstanbul için önlerinde dört adımdan oluşan bir yol haritasının bulunduğunu dile getirdi.

REZERV ALANA 300 BİN KONUT

Özhaseki, Birinci olarak rezerv alanlarda 300 bin civarında konut yapacağız diyerek alanları tespit ettiklerini söyledi. 

2'inci "Yarısı Bizden Kampanyası" kapsamında 200 bin civarında konutu dönüştürmeyi planladıklarını kaydeden Özhaseki, "Bir binada üç kişinin, beş kişinin başvurusuyla bu iş olamayacağı için yüzde 100 anlaşma sağlayan, daha sonra üçte ikiyi sağlayan, daha sonra da yüzde 50+1'e yaklaşmış olanlardan devam ederek, tahminlerimize göre en az 200-300 bin konutu da bu şekilde dönüştürmeyi düşünüyoruz" dedi.

3'üncü olarak da şu anda devam eden 171 bin civarında konut  olduğunu ve onları daha da hızlandırıp, önümüzdeki 2-3 sene içerisinde en riskli 600-700 bin konutu dönüştüreyi planladıklarını söyleyen Özhaseki, "Bütün bu çalışmaların altında yatan da yeni bir yasa hazırlığı. Deprem Şurası'nda uzmanların katkılarıyla bir taslak oluşturduk. Bunu da Meclis'te değişik gruplarla görüşmeye başladık" ifadelerini kullandı.

HAZİNE ARAZİLERİ HALKA ARZ EDİLECEK

Yerinde dönüşüm için şimdiye kadar kendilerine 215 bin kişinin başvurduğunu söyleyen Özhaseki, Bakanlık bünyesinde Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü kurulacağını duyurarak, "Kuracağımız Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü ile bütün Hazine arazilerinin taranması, özel olarak planlaması, bunun sonrasın da halka arzı söz konusu" dedi.

Çok açık ilanla, binlerce arazi rekabetçi ortamda kullanmak isteyen vatandaşlara satılacağı bilgisini veren Özhaseki, buradan elde ettikleri geliri gerek deprem bölgesine gerekse de İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşümde kaynak olarak kullanacaklarını belirtti. Konut fiyatlarının düşeceğine dikkat çeken Özhaseki, "Bu halka arzın ikinci faydası da fazla arsa arz etmekle birlikte yükselen konut maliyetlerinin düşeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.