Hazır Beton Sektörünü Bekleyen Büyük Tehlike!

Hazır Beton Sektörünü Bekleyen Büyük Tehlike!

Hazır beton sektöründe çalışan mikser ve pompacıların yarısı emekli olmuş veya emeklilik vakti gelmiş kişilerden oluşuyor. Firmalar personele yatırım yapamadığı için bunlar sektörden çekildiğinde betonu dökecek mikserci kalmayacak.

A+A-

Müteahhitler ile çimentocular arasındaki mücadele devam ederken iki sektör arasında tampon görevi gören hazır beton sektörünü ise büyük bir tehlike bekliyor.

2018 ekonomik krizi ve pandemi nedeniyle yeni inşaat yatırımlarının azalmasıyla hazır beton sektörü daraldı. Arz çok yüksek talep çok düşük olduğu için fiyatta rekabet oluştu. Sabit giderleri ve yatırım maliyetleri çok yüksek olan hazır beton firmaları sürdürülebilirliğini sağlamak için düşük karlılıkla veya maliyetine satış yapmaya başladı.

SEKTÖR PARA KAZANMADIĞI İÇİN PERSONELE YATIRIM YAPAMIYOR

Hazır beton sektörünü bekleyen en büyük tehlike kalifiye personelin yetişememesi. Çok düşük kar marjlarıyla üretim yaptıklarını ifade eden hazır beton üreticileri bu yüzden personele yatırım yapamıyor. Daha önce pompada iki operatör görevlendirilirken maliyetleri düşürmek için teke düşürüldü. Mikser ve pompacıların yarısına yakını emekli olup çalışmaya devam eden veya emeklilik vakti gelmiş kişilerden oluşuyor. Bunlar sektörden çekildiğinde beton dökecek mikserci ve pompacı bulunamayacak. Çalışanlar ekonomik anlamda karşılıklarını alamayınca başka sektörlere yöneliyor. Personel bulamayan bazı hazır beton firmaları yurt dışından pompacı getirmeye başladı.

HAZIR BETONCULAR PARA KAZANAMIYOR

29 yıldır hazır beton sektöründe çalışan ve üst düzey yöneticilik yapan maden mühendisi Savaş Yılmaz, “Sektörde uzun yıllardır çalıştığım için maliyetleri çok iyi biliyorum. Müteahhitler hem çimento hem de hazır beton sektörüne haksızlık yapıyor. Hazır beton sektörü yıllardır para kazanamıyor. Müteahhitlik, çimento ve hazır beton firmaları mali bilançolarını ve kar marjalarını açıklasınlar. Kimin zam yaptığı kimin maliyetine satış yaptığı ortaya çıkar. Çimento ve hazır beton sektörü müteahhitlik karlarıyla iş yapmaya razı” dedi.

Müteahhitler Federasyonu'nun Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a sunduğu ve çimento fiyatlarında yüzde 200'den fazla zam olduğunu gösteren faturaları da değerlendiren Yılmaz, "İki ayrı faturada alınan çimento kalitesi farklı. 2020 başında ihracat talebi yoktu. Sektörde bir daralma ve arz fazlası olduğu için bu fiyatları zararına vermiş olabilir. Maliyetinin çok çok altında bir fiyat bu. Bu faturayla fiyat artışı kıyaslaması yapmak haksızlıktır" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum