Hazine Taşınmazlarında Kiralar Yeniden Ertelenecek Mi?

Hazine Taşınmazlarında Kiralar Yeniden Ertelenecek Mi?

Pandemi dolayısıyla hazine kiraların ertelendiği hazine arazilerinde kiraların yeniden ertelenip ertelenmeyeceği merak konusuydu. Konuya açıklık getiren Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum kira ertelemesinin söz konusu olmadığını söyledi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,kira ertelemesi, atık ithalatında kotanın düşürülmesi ve Kovid-19 salgını sürecinde kullanılan maske ve elpenlerin doğaya verdiği zarara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Salgın sonrası Bakanlık bünyesindeki iş yerleri başta olmak üzere hazine taşınmazları ve turizm işletmelerinde yapılan kira ertelemesinin tekrarlanması konusuna ilişkin Kurum, "Yeni bir erteleme şu an için söz konusu değil." diye konuştu.

Pandemi ile mücadele sürecinde hazine taşınmazları üzerinde tarım, ticaret, turizm sektörlerinde faaliyet gösteren vatandaş ve işletmelerin mali yükünü azalttıklarını dile getiren Kurum, şunları söyledi:

"Salgın süreciyle beraber hem turizm işletmelerimize hem de Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki tüm işletmelere 6 ay süreyle taksitlerini öteleme imkanı getirmiştik. Kasım, aralık ayına kadar zaten hiç bir bedel ödemiyorlar. Bu süreçte vatandaşımızın, esnafımızın hep yanında olmaya gayret gösterdik. Kiralarımızı o süreçte almadık, ödenmesi gereken bedellerin ötelenmesini yaptık." 

Hazine taşınmazları ile ilgili çiftçileri sevindirecek çok önemli bir karar daha aldıklarını belirten Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı ile hayata geçirdikleri proje kapsamında Hazineye ait tarım arazilerini üretime açtıklarını belirtti.

Arazileri, topraksız olan ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere 10 yıl süreyle kiraya vereceklerini dile getiren Kurum, ilk etapta Konya, Aksaray, Kütahya, Samsun, Eskişehir ve Afyonkarahisar'da 41,5 milyon metrekarelik tarım arazisini üretime açacaklarını söyledi.

Projeyle çiftçilerin 60 dönüme kadar hazine taşınmazı kiralayabileceklerine de değinen Murat Kurum, ilk yıl kira bedellerinin taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1,5'i olacağını, çiftçilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri durumunda isterlerse yeniden belirlenen bedel üzerinden kira sürelerini 10 yıl daha uzatabileceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.