Gültepe İmar Planı Büyükşehir Meclisi'nde Reddedildi

Gültepe İmar Planı Büyükşehir Meclisi'nde Reddedildi

Konak Belediyesi tarafından hazırlanan Gültepe imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde reddedildi. İmar planlarının ret edilmesine Konak be

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu gerçekleştirildi. Oturumda Konak Belediyesi’nin Gültepe için yaptığı imar planları reddedildi.

2018 yılının Ekim ayında ilçe belediyesince yapılan ve Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur, Boğaziçi ve Cengiz Topel olmak üzere toplam 15 mahalleyi kapsayan ‘Gültepe Planlama Bölgesi’nin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu önerisi ile aynı bölgenin 1/ 5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi komisyonlarda oybirliği ile uygun bulunmadı.

Mecliste oylanan planlar Konak Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkanı Sema Pekdaş’ın ve AK Partili Meclis Üyesi Çağlar Haspolat’ın ret oylarına karşın oy çokluğuyla reddedildi.

PLAN NOTALARININ İMAR YÖNETMELİĞİYLE ÇELİŞMESİ İPTAL SEBEBİ OLAMAZ

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş konuyla ilgili söz alarak 1/ 5000’lik planı kendilerinin öneri olarak hazırladığını fakat meclis kararı almadıklarını aktardı. Belediye Başkanı Pekdaş, “Gültepe planları 5 binlik öneri plan… Meclis gündeminde binlik planda var. Gültepe planları 15 mahalleyi kapsayan yakşlaşık 300 hektar ve 60 bin nüfusun üzerinde yaşadığı bir bölge. 1955’lerde bu bölge iskan alanı olarak belirlenmiş. İmar ıslah planlarıyla bugünlere gelmiş. Plansız bir bölge aslında. Biz planlama çalışmasına başladıktan sonra 23 kurumdan görüş istedik. Büyükşehir belediyesi ile sürekli toplantılar yapıldı. Büyükşehir adına hazırladığımız 5 binlik plan önerisini bürokrasi kanalıyla gönderdik. Asıl iş Büyükşehir Belediyesi’nin. Onaylaması gerekiyor. Şimdi reddini gördüğümüzde neden ret olmuş? İZSU plandan farklı yeni kararlar almış. Yoğunluğa göre ret yok. İZSU’nun görüşüne göre planlama yapıldı. İZSU’nun yeni kararlarının planda olmamasından dolayı ret kararı veriliyor. Bu durum sonsuza kadar uzayabilir, her sefersinde yeni öneriler eklenebilir. Fen İşleri Daire Başkanlığından gelen öneriler var. Tünel çalışmasından sonra oraya çıkan yeni plan üzerinde düzeltilmesi gereken çalışmalardır. Plan notları imar uygulamasındaki sorunları aşmaya yönelik planlardır. Bu plan notalarının imar yönetmeliğiyle çelişmesi iptal sebebi olamaz” dedi.

PLANIN İPTAL EDİLMESİ DOĞRU DEĞİL, MECLİS GÜNDEMİNDE KALSIN

Pekdaş ayrıca, “Büyükşehir Belediyesi 5 binlik yapma sorumluluğunda olduğuna göre, ilçe meclisimizden de alınmış bir karar yok. Gültepe Planları çok özellikli planlar. Bu eksiklikler büyükşehir tarafından düzeltilerek 5 binlik bir plan önerisi yeniden büyükşehir meclisine getirilsin. Bu çalışma Büyükşehir’in asli çalışmasıdır. Yeniden ilçe meclisine göndermek doğru değildir. 5 binlik planın iptal edilmesi doğru değildir. 3 ay sınırı yoktur. Bu konuda karar almayarak öneriler doğrultusunda çalışmalar yapılmasını öneriyorum” açıklamasını yaptı.

O TÜNEL NEDENİYLE TÜM ÇALIŞMALARIMIZI 1 YIL BEKLETTİK

Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da, “Bu büyük mesuliyetli iş. Bizim Büyükşehir olarak bunu geciktirmek gibi bir gayemiz olamaz. Gerek Orman Bakanlığı gerek Ulaşım Dairesinden gelen yazıyla ilgili değerlendirme yapmak lazım. Bu bir daha çalışılmalı. Tünelle geçilen yerlerde tekrardan bir çalışma yapılmalı. Dere yataklarının nereden geçeceğine karar verilmeli. Bu riski almayalım” cevabını verdi. Başkan Pekdaş ise, “Bundan dolayı ret etmeyelim. Gündemde tutulsun. Bunu Büyükşehir çalışsın. Sizin gibi düşünüyorum. Çok çalışılması gerekiyor. Biz zaten o tünel nedeniyle tüm çalışmalarımızı 1 yıl beklettik. Şimdi yeni bir durum ortaya çıktı. Bu ince çalışmayı Büyükşehir Belediyesi yapsın. Biz burada bunu reddetmeyelim, gündemde tutalım. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili kurulları bunu oluştursun. Binlik planı reddedelim, ilçeye iade edelim, bu 5 binlik plana uygun yapsın” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.