Güleroğlu: Gayrimenkulde Dolandırıcılık Şekil Değiştirdi

Güleroğlu: Gayrimenkulde Dolandırıcılık Şekil Değiştirdi

İzmir Emlak Komisyoncuları (İZEKO) başkanı Mesut Güleroğlu yasadışı emlakçılar ve dolandırıcılık uyarısında bulundu. Gayrimenkulde dolandırıcılığın şekil değiştirdiğini belirten Güleroğlu, "odaya kayıtlı olan emlakçılarla çalışın" dedi.

A+A-

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, sektörde son yıllarda artan dolandırıcılık üzerinden vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Taşınmazların hileli yollarla tanıtılması ve haksız kazanç sağlanması binlerce vatandaşın maddi ve manevi zarar görmesine yol açarken mağduriyetlerin her geçen gün çoğalması dikkat çekti.

Özellikle sektörün internet üzerinden daha aktif hale gelmesiyle iyice artan sahte emlakçıların odaya kayıtlı olanları zor durumda bıraktığı öğrenildi. İzmir’de de kayıt dışı şahısların yasal sektöre darbe vurduğu belirtilirken yaşanan sıkıntılar Başkan Güleroğlu tarafından dile getirildi.

BİZ BUNLARDAN MUDARİBİZ

Güleroğlu, “Biz vatandaşlara her zaman söylüyoruz. Merdiven altı emlakçılara dikkat edlimesi noktasında her zaman uyarılarda bulunuyoruz. ‘Oda kaydı ve ofisi olan, logosu bulunan sözleşmeleri imzalayın ve sadece oralardan alışveriş yapın’ diyoruz. Biz bunlardan muzdaribiz. Sıkıntılı bir durum var ama kayıtlı olmadıklları için bize şikayet doğal olarak gelmiyor. Kulaktan duyma olarak şikayet geliyor tabi” dedi.

BELGELERİ GÖRSÜNLER VE ÖDEME YAPILDIYSA BİR NÜSHA CEPLERİNE KOYSUNLAR

Güleroğlu, “İnsanlarımız gayri resmi çalışan, oda kaydı, esnaf sicil kaydı bulunmayan, Ticaret Odası dışındaki kişlere dikkat etsinler. Kısa yoldan para kazanmak bizim gayrimenkul işinde çok fazla. Bu da dolandırıcılığa çok açık bir durum. Bir adamın kaydı yoksa insanlar peşinat vermsinler ve bu insanlarla çalışmasınlar. Mutlaka oda kaydını sorsunlar, kurs belgelerini görsünler. Bunların hepsi bizim üyelerimizde mevcut ve duvarlarında asılı. Odanın yapmış olduğu logolu sözleşmeler var. Bunlara dikkat etsinler. O belgelerin fotokopi olması geçerli değil. Orijinal basılmış sözleşmeleri kullanmaları gerekiyor. Sözleşmenin bir nüshasını ceplerine koysun. Örneğin siz geldiniz ben size bir yeri gösterdim. İki nüsha yapıp sana birini vermek zorundayım. İkisi de ıslak imzalı ve orijinal sözleşme olması gerekiyor. Satış sözleşmeleri var. Siz mülk satın aldınız. Bir kapora ve peşinat alıyorum. Bununla ilgili mülk sahibi, emlakçı imzası ve vatandaşın imzasının bulunduğu 3 nüsha yapılması belgenin bir tanesinin alınması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

ARTIK EMLAKÇILIK ÇOK CİDDİ BİR İŞ VE MESLEK

Güleroğlu, “Bunların herhangi bir yapılmadığında başvuracakları bir merci yok. Ben sizden 5 bin lira kapora aldım ve hiçbir belge vermedim. Nasıl kanıtlayacaksınız? Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Artık emlakçılık çok ciddi bir iş ve meslek. Nasıl herkesin bir doktoru, mali müşaviri varsa bir emlakçısı olması da gerekiyor. Muhakkak emlakçılar odasına kayıtlı kişilerle çalışmalarını öneriyoruz. Son yıllardaki dolandırıcılık artışı internetle alakalı bir durum. Bir de insanlar artık dar boğaza girdi. Dolandırıcılık şekil değiştiriyor. Bu durum hem bizi hem vatandaşı tedirgin ediyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.