Gayrimenkul Sektörü Parlak Günlerine Döndü

Gayrimenkul Sektörü Parlak Günlerine Döndü

Kamu bankaları tarafından başlatılan 0.64 faiz oranı ve 1 yıl sonra ödemeli destek kampanyası gayrimenkul sektöründe canlanmaya sebep oldu. Sektör temsilcilerine göre konut pazarı, 4 yıl önceki parlak günlerine geri döndü.

A+A-

Normalleşme ile birlikte yasakların kaldırıldığı 1 Haziran'da, kamu bankaları tarafından başlatılan 0.64 faiz oranı, 1 yıl sonra ödemeli destek kampanyası, gayrimenkul sektörünü tekrar canlandırdı. Emlak Konut GYO tarafından da başlatılan kampanyaya yüzde 5 peşinat ve 2 yıl ertelemeli taksit ödemeleri ile dahil olması ise satış oranlarını daha da artırdı. Satış ofisleri konut sahibi olmak isteyen vatandaşların yoğun talebiyle karşılaşırken, sektör temsilcilerine göre gayrimenkul sektörü 4 yıl önceki parlak günlerine geri döndü. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; artan satışlarla beraber sektörün, 1 ayda yapacağı satışlarla geçen 4 aylık kayıplarını telafi etmesi beklenirken, bazı firmalar satışın bu hızla sürmesi durumunda ellerindeki stokların tükeneceğini belirtti. 

Oturum amaçlı konut satın alan kitleye ek olarak bu sefer yatırımcı kitleyi de satış ofislerine çeken kampanya, firmalara yeni projelere başlama cesareti verdi. Haziran'daki satış ivmesinin devam etmesi durumunda birçok firma ruhsatını hazırlayıp beklettiği projelere başlama kararı alacağını duyururken, yıl sonu büyüme rakamlarını ise pozitif şekilde düzenledi.

Mesa, 16 günde 287 milyon liralık ciro elde etti

Özellikle lüks segmente yönelik villa projeler üreten Mesa’da satışlar hızlandı. MESA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Ankara’da yer alan Park Mozaik projesinde satışların yoğunlaştığına dikkat çekerek, “Pandemi de villa satışlarımız 10 kat arttı. Şimdi kampanya ile birlikte geçen 16 günlük süreçte ise 108 konut satarak 287 milyon TL ciro yaptık” diye konuştu.

Babacan Holding, normalleşmeyle birlikte 30 konut sattı

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Haziran ayında açıklanan kredi destek paketi ve normalleşme ile birlikte şimdiye kadar kampanya dahilinde 30 konut satışımız oldu ve yaklaşık 20 milyon TL ciro elde ettik. Bu şekilde devam ettiğimiz takdirde yıl sonu ciro hedefimiz ise 180 milyon TL’ye çıkacak” dedi. Babacan Holding olarak yeni projelere başlamak için hazırlık yaptıklarını da belirten Babacan, “Emlak Konut için sunulan 2 yıl ödemesiz kampanya ayrıcalığı, biz özel sektör oyuncuları için de geçerli olabilseydi cirolarımız da ikiye katlanırdı” şeklinde konuştu.

Sinpaş, yeni projeleri gündeme aldı

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, normalleşmeyle eş zamanlı olarak yapılan faiz indirimiyle beraber sektöre adeta bir sihirli değnek değmiş gibi satışların bir anda arttığını belirtti. Kampanya ile birlikte 30 bin kişinin çağrı merkezi ya da telefon üzerinden kendilerine ulaştığına dikkat çeken Gacemer, “3 bin kişi de satış ofislerimize geldi. Sinpaş GYO böylece konut stoklarının büyük bölümünü eritti. Firma olarak bizde bu durumun verdiği cesaretle yeni projeleri gündemimize aldık” diye konuştu.

Teknik Yapı, 4 projede 100 daire sattı

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım kampanyada, başta Evora  İzmir  olmak üzere Evora Denizli, Uplife Kadıköy ve Deluxia Residence projelerinde yaklaşık 100 adet konut satışı gerçekleştirdiklerini belirtti. Kampanyanın sürmesi halinde projelerinin en az yüzde 50’sini satmayı tahmin ettiklerini belirten Durbakayım, “Önceliğimiz mevcut projelerimizi bitirmek. Durgunluk ve pandemi öncesinde ertelediğimiz projeleri tekrar masa üzerine serdik. Ayrıca iki kentte karma proje üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

İnvest'ten 16 günde 115 milyon liralık satış

Kampanyaya satışta olan 3 projeleriyle dahil olduklarını dile getiren İnvest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, “Bu 2 haftada projelerimizde toplam 38 daire satışı oldu. Ayrıca opsiyon yapılan dairelerimiz de mevcut. 16 günde kampanya kaynaklı yaklaşık 115 milyon TL satış gerçekleştirdik” diye konuştu. Kampanyanın kendilerine ve sektöre büyük moral olduğuna dikkat çeken Uçar, kampanyanın etkisinin süreceğini düşünerek yıl sonu hedeflerini yukarı yönlü revize ettiklerini belirtti. 

Nef, ciro hedefini yukarı yönlü revize edecek

Başlatılan kampanyanın sektöre adeta nefes verdiğine vurgu yapan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “16 günde 254 milyon TL’lik satış rakamına ulaştık. Bu sürede 202 ünitenin satışını gerçekleştirdik. Bugün geldiğimiz noktada bu hedefimizi yukarı yönlü revize edeceğiz” dedi. 

2'nci Lens Yaşam projesi başlayacak

Kampanya sürecindeki 16 günde Lens Modern Ataşehir projelerinde 20 adet konut satışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Lens Yaşam Yönetim Kurulu Üyesi Mert Kutlu, “Bu satışlardan 8 milyon TL ciro elde ettiklerini söyledi. Bu şekilde ciro hedeflerini yükselttiklerini aktaran Kutlu, kampanyanın kendilerine yeni projelere başlamak için cesaret verdiğini aktardı. Kutlu, “Faizlerin bu seviyede devam etmesi halinde, beklettiğimiz Kurtköy’deki ikinci Lens Yaşam projemize başlayacağız” diye konuştu.

“Oturumcuların yoğun talebi var”

12’si İstanbul birisi Antalya’da olmak üzere 13 projede bitmiş ve devam eden konut sattıklarına vurgu yapan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Hepsinde umduğumuzdan daha iyi satıyoruz. Özellikle uygun fiyatlı olan 1.5 milyon TL ve altı projelerimizde çok hızlı satış yapıyoruz. Mesela Antalya projemizde o ilk yaptığımız lansman sonrasındaki dönem gibi satışlar oluyor. İstanbul da çok iyi. Bu kentte kampanyanın yanı sıra yüzde 20 indirim yapınca ciddi anlamda satışlarımız arttı. Eğer bu kampanya 2 ay daha devam ederse biz bütün stoklarımızı satarız” dedi. Aynı zamanda KONUTDER Başkanı olan Altan Elmas, özellikle konuta ihtiyaç duyan oturumcu kesimin yoğun alım yaptığını bununla beraber yatırım amaçlı alımların da yapıldığına dikkat çekti.

“Kampanya, yüzde 50’si tamamlanan projeleri de kapsamalı”

Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli, kampanya ile birlikte satışların canlandığına dikkat çekerek, “Özellikle 1 milyon TL ile 750 bin TL arasında konutlarımızın olduğu Kağıthane’de bulunan Seba Suit projemizde satışlar oldu. Kampanya ile bu projemizde 12 ile 15 arasında konut satışı yaptık” diye konuştu. 

Keçeli, şirketlerinin bu yıl içinde Sarıyer Maden, Emirgan, Bulgurlu ve İstinye’de olmak üzere bu yıl 4 yeni projeye de başladıklarını belirtti. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkan Vekili de olan Engin Keçeli, düşük kredili kampanyanın çok faydalı olduğunu fakat inşaatı yüzde 70-80 oranında tamamlanmış projelerin kampanyadan yararlandığını belirtti. Keçeli, “İnşaatı yüzde 50 seviyesine gelmiş projeler de dahil edilmeli” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.