Gayrimenkul Satışları Durma Noktasına Geldi

Gayrimenkul Satışları Durma Noktasına Geldi

İzmir Emlak Komisyoncuları başkanı Mesut Güleroğlu, emlakçıların salgın nedeniyle zorunlu olmadıkça evlerinde kaldığını ifade ederek "Bu nedenle satışlar neredeyse durma noktasına geldi" dedi.

A+A-

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, korona virüsü salgınının emlak alışverişi etkilediğini, bunun konut piyasasına olumsuz yansıdığını açıkladı.

Odaya kayıtlı 2 bin 400 üye arasında 300 kişiden fazlasının 65 yaş ve üzerinde olduğundan bahseden Güleroğlu, bu kategoride yer alan esnafın yasak nedeniyle sokağa çıkamadığını, yaş sınırı altındaki emlakçıların ise salgın nedeniyle zorunlu olmadıkça evlerinde kaldığını ifade ederek "Bu nedenle satışlar neredeyse durma noktasına geldi" diye konuştu. 

HEPSİ EVDEN ÇALIŞIYOR

65 yaş ve üzeri esnafın sokağa çıkma yasağı nedeniyle kaymakamlıklardan izin almadan tapu dairelerine gidemediklerinden bahseden Güleroğlu, "Bu yüzden satışlarımız durdu. Dolayısıyla bu işler de durma noktasına geldi. Esnafımız virüs salgını nedeniyle kepenk kapatma noktasına geldi. Bizde 2 bin 400 üye var. 300'ün üzerindeki emlakçı 65 yaş ve üzerinde. Onlar da dükkanları kapattı. Açık olanlar da dükkanlarını açmıyor. Hepsi evden çalışıyor. İhtiyaç olur-sa evleri görmek isteyen müşterilere gerekli önlemleri aldıktan sonra çıka-bilirler. Ama bu şekilde de bir satış şu ana kadar olmadı. İçinde mülk sahibi bulunan evlerde ise karantina durumundan dolayı evleri göstermiyorlar. Sadece boş evleri gösterebiliyoruz. Bu yüzden iş yapamıyoruz" şeklinde konuştu.

ŞARTLAR ESNETİLMELİ

Kamu bankalarının olduğu özel bankalarında esnafa kolaylık sağlaması amacıyla talepte bulunan Güleroğlu, "Şu anda salgın nedeniyle olağanüstü bir durum söz konusu. İnsanlar ofisleri kapattıkları için kiralarını ödeyemiyor. Mal sahi-biyle kiracı arasında kavgalar çıkıyor. Kamu bankalarının sağladığı destekte son 5 yıl içinde kredi kullanılmaması şartı aranıyor. KOBİ desteği almamış olacak. Vergi borcu olmayacak. Bunlar normal şartlarda geçerli ama bu olağanüstü durum olduğu için bu şartların aranmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Esnaf rahatlasın"

Mesut Güleroğlu, "Çoğu esnaf 'Banka 15 bin lira kredi versin, iki ay kiramı ödeyeyim, ödemelerimi yapayım" diyor. Özel bankalar kredi ertelemesini kabul ediyor ama faiz oranlarını yükseltiyorlar. 1.72 faiz oranı uyguluyorlar. Ayrıca sağlık sigortası istiyorlar. Bu da ciddi bir para. Bu nedenle ödeyeceğim para 2 bin liraysa, 5 bin lira ödeme çıkartıyorlar. Bu konuyu hükümetin dikkate almasını istiyoruz. Kamu bankalarında olduğu gibi özel bankalar da esnafa can suyu olacak faizsiz bir kredi sağlasın. Bu düşük bir miktar olsun ama zorlukla geçen birkaç ay esnaf rahatlasın istiyoruz" dedi.

"Milletçe bu badireyi de atlatacağız"

Katlanılacak tüm zorluklara rağmen sağlığın her şeyden önce geldiğinden bahseden İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, oda üyelerinin işlerini mümkün olduğunca evden gerçekleştirmelerini istedi. Güleroğlu, "Milletçe bu badireyi de atlatacağımıza yürekten inanıyorum. Ancak başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere yetkililerin uyarılarını dikkate almamız şart. Biz de esnafımızın çok zorda kalmadıkça evlerinden çıkmalarını istemiyoruz" açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.