Gayrimenkul Fiyatları Şu Anda Yüzde 30-40 Daha Ucuz

Gayrimenkul Fiyatları Şu Anda Yüzde 30-40 Daha Ucuz

İzmir Emlak Komisyoncuları başkanı Mesut Güleroğlu, gayrimenkul fiyatlarının şu anda yüzde 30-40 daha ucuz olduğunu, satışlar arttıkça fiyatların yüzde 30-40 zamlanacağını söyledi.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 2018 yılı Temmuz ayında İzmir’de 6 bin 322 olan konut satışı, 2019 yılı Temmuz ayında yüzde 11,8 oranında azalarak 5 bin 576 oldu.

İlkses Gazetesi'nden Nurettin Baki'nin haberine göre; Merkez Bankasının faizi düşürmesinin ardından, bankalarında konut kredi faizlerinde indirime gitmesinin sonuçları, Ağustos verileri açıklandığında belli olacak. Konut satışlarında, İstanbul 17 bin 276 konut satışı ve yüzde 16,9 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 9 491 konut satışı ve yüzde 9,3 pay ile Ankara, 5 bin 576 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile İzmir izledi. İzmir’de ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,2 azalarak 2 bin 12 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 36,1 oldu. İzmir’de ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55 oranında azalarak 798 oldu. İzmir’de temmuz ayında satışı yapılan konutların yüzde 14,3’ü ipotekli satış olarak gerçekleşti. İpotekli satışların yüzde 27,3’ü ilk satış, yüzde 72,7’si ise ikinci el satışlar oluşturdu. Diğer konut satışlarının ise yüzde 37,5’ini ilk satış, yüzde 62,5’ini ise ikinci el satışlar oluşturdu. 

KONUT SATIŞLARINDA BUCA BİRİNCİ

Nüfusu 150 bin üzeri ve konut satış sayısı yüksek olan ilçelerde, İzmir’de 2019 Temmuz ayında en fazla konut satışı Buca’da gerçekleşti. 2019 Temmuz ayında Buca’da 714 konut satılırken, Buca’yı 625 konut satışı ile Karşıyaka, 426 konut satışı ile Çiğli, 426 konut satışı ile Torbalı, 382 konut satışı ile Karabağlar, 345 konut satışı ile Bornova, 306 konut satışı ile Konak, 299 konut satışı ile Menemen ve 240 konut satışı ile Bayraklı takip etti. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu; mevduat faizlerinin yüksekliğine vurgu yaptı. Özellikle devlet bankalarının faiz indirmesinin sektörde ciddi bir hareketlilik getirmediğinin altını çizen Güleroğlu, şimdi yüzde 30-40 ucuz olan gayrimenkul fiyatlarında piyasa hareketlenmeye başladığında ciddi bir artışın yaşanabileceğine dikkat çekerek, şu anda gayrimenkul almanın tam zamanı olduğunu söyledi.

MEVDUAT FAİZ ORANLARI YÜKSEK

Mevduat faizlerinin yüksek olmasından dolayı konut sektöründe hareketlenme yaşanmadığını dile getiren Güleroğlu, “Mevduat faizleri yüksek olduğu için konut faizlerinin devlet bankalarında düşmesi çok büyük bir hareketlilik getirmedi. Bunun yanında İzmir’imize özgü bir durum söz konusu. İzmir’de yazın konut satışları biraz daha zayıf. Genelde yazlıklar kışın satılır. Yazın da yazlıklarda geçirildiği içi çok aktif bir şekilde gayrimenkul el değiştirilmez. Bütün bu etkenleri topladığımızda konut satışlarındaki bu düşüklüğü görebiliyoruz. Ama piyasalardaki genel durgunluğun asıl sebebi; konut kredi faiz oranlarının yüksek olması, herkesin bu kredileri alamaması, mevduat faiz oranlarının hala düşmemesi olarak gösterebiliriz. Eğer mevduat faizlerinde bir gerileme daha yapılırsa piyasalarda ciddi bir rahatlama olur. 300-350 besleyen gayrimenkul sektörü lokomotif sektörü olduğu için piyasalarda ciddi rahatlama görebiliriz” ifadelerine yer verdi. 

GAYRI MENKULE YATIRIM ZAMANI

Şu anda konut almanın tam zamanı olduğunu aktaran Güleroğlu, piyasa hareketlendiği takdirde konut fiyatlarının artabileceğini vurgulayarak yatırımcılara seslendi. Güleroğlu, “Mevduat faizleri aslında yüzde 25’lerden yüzde 19’lara geriledi ancak ilerleyen günlerde bu gerilemenin daha da artacağını görebiliriz. Burada şu fırsatı yakalamak lazım; mevduat faizleri düşerse piyasalarda ciddi bir hareketlenme olur. O hareketlenme neye yansır? doğal olarak mülklerin satışına yansır. Şu anda yüzde 30-40 ucuz olan gayrimenkulün piyasalar hareketlenemeye başladığı andan itibaren yüzde 30-40 üstüne koyacak ve zamlanacaktır. Şu an gayrı menkule yatırım yapmanın tam zamanı. Yatırımcının gözünü açıp ona göre hareket etmesi büyük bir avantaj sağlayacaktır” diye konuştu. 

İZMİR’İN GÖZDE MERKEZLERİNE İRAN AKINI

Vatandaşlık almak için 1 milyon dolarlık mülk almanın 250 bin dolara düşmesi sonucu tüm Türkiye’de olduğu gibi yabancı yatırımcıların İzmir’e de ilgi gösterdiğini savunan Güleroğlu, “Yabancı yatırımcılar İzmir’e geliyor. Türk vatandaşlığını almak için daha önce 1 milyon dolarlık mülk satın almak gerekiyordu. Şu anda bu rakam 250 bin dolara indirildi. İzmir’de özellikle en çok İranlılar, Azerbaycan, Rusya ve Iraklılar daha fazla konut alıyor. Yani yabancı yatırımcının vatandaşlık alması için böyle bir talebi var. Bostanlı, Karşıyaka, Hatay, Göztepe taraflarında İranlıların daha çok yer aldıklarını izleyebiliyoruz” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.