Gabari Nedir?

Gabari Nedir?

Bir arkadaşınız size “gabari nedir” diye sorsa ne cevap verirsiniz? Sizi böyle bir sıkıntıda bırakmamak adına (evet, biz bu sıkıntıyı yaşadık) gabari nedir sorusunun cevabını vereceğiz. İsterseniz sektörün içinden birisine sorun bakalın gabari nedemek bil

A+A-

İnşaat sektöründekiler için kısaca Hmax = gabari‘dir. Fransızcası “gabarit” olan gabari sözcüğü TDK sözlüğünde mimarlık bölümünde “Bir binanın, yöre imar dairesinin öngördüğü azami yüksekliği” olarak geçmektedir.

Sanırız gabari kelimesini sahibinden.com haricinde faal olarak kullanan hiçbir firma yok. Sahibinden’de arsa bölümünde gabari kelimesini halen görebilirsiniz. Aslında Hmax yerine “gabari” kelimesini kullanmayı benimsemek daha iyi olur, lakin sektördekiler bu ismi pek benimsemiş gibi durmuyor. Arsa alım satım işlemlerinde gabari yerine yeni bina inşası için maksimum yükseklik kelimesi daha fazla benimsenmiş durumda.

Hmax nedir diye soranınız varsa onuda kısaca şöyle tanımalayalım: bina yapmak istediğiniz arsaya, belediye tarafından izin verilen yeni binalar için maksimum yükseklik.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.