Fırsatçı Üreticiler Gelir Seviyesi Düşük Vatandaşın Ev Hayalini Çaldı

Fırsatçı Üreticiler Gelir Seviyesi Düşük Vatandaşın Ev Hayalini Çaldı

Müteahhitler Federasyonu Genel Başkanı İsmail Kahraman, fırsatçılık yaparak maliyetlerinin çok üzerinde zam yapan inşaat malzemesi üreticilerinin gelir seviyesi düşük olan vatandaşların ev hayallerini çaldığını söyledi.

A+A-

inşaat sektöründe yaşanan maliyet ve tedarik sıkıntıları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Genel Başkanı İsmail Kahraman, federasyon olarak son 4 yıldır inşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışlarıyla mücadele ettiklerini belirtti. Kahraman, boykot dahil birçok girişimde bulunduklarını ancak fiyat artışlarının önüne geçilemediğini ifade etti.

“İstihdama ve ekonomiye katkısıyla ülkemizin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü zor günlerden geçiyor” diyen Kahraman, “İnşaat sektörü temsilcileri olarak uzun süredir fahiş fiyatlar ve fırsatçılık yapanlar ile mücadele ediyoruz. 2019-2020-2021 ve 2022 Nisan sonuna kadar incelediğimiz rakamlar mücadelemizin ne kadar haklı ve gerekli olduğunu gösterdi. Bazı ürünlerde yüzde 400’ün üzerinde olduğunu gördük. Boykot dahil olmak üzere birçok girişimde bulunduk. İzmir Ticaret Odamız ve Müteahhitler Konfederasyonumuz ile birlikte mücadelemizi verdik. Gerekçelerimizle birlikte ilgili bakanlarımıza çözüm önerilerinizi ilettik” ifadelerini kullandı.

Fiyatları yüzde 400 artırdı, yüzde 272 kar açıkladı

İnşaat malzemelerindeki artışın nedenleri ile ilgili fikirlerini paylaşan Kahraman, girdi maliyetlerinin artmasından dolayı fiyatların arttığı gibi savunmalara inanmadıklarını söyledi. Fahiş fiyat artışlarına bakıldığında fırsatçılığın net bir şekilde görüldüğünü belirten Kahraman, “Bu fahiş fiyat artışlarını enerji maliyetleri, hammadde ve asgari ücretteki artışlar ile izah etmek mümkün değil. Bununla ilgili sadece bir örnek vermek istiyorum. Fiyatlarını yüzde 400’ün üzerinde artıran bir cam fabrikası, 2021 yılının son çeyreğinde karını yüzde 272 olarak açıkladı. Diğer üreticiler de yüksek kar oranları açıkladı. Fırsatçılık yapan bu üreticiler milyonlarca vatandaşın ev hayallerini suya düşürmüştür” dedi.

Hammadde ihracatı kısıtlansın

İhracattaki talepten dolayı fiyatların şiştiğini ve tedarik noktasında büyük sıkıntılar baş gösterdiğini ifade eden Kahraman sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İhracatımız sevindirici bir şekilde artıyor yüksek kur üreticileri de dış pazara yönlendirmesiyle ihracatta rekor üstüne rekor kırıyoruz. Ülkemize olan ilgiden dolayı tedarik zincirinde aksaklıklar yaşanıyor. Sektör olarak sonuna kadar ihracatçıyı destekliyoruz fakat uzun süredir dile getirdiğimiz hammadde statüsündeki cam, sunta, MDF, çimento, çubuk demir ve profil gibi malzemelerin ihracatının geçici olarak yasaklanmasını veya Ticaret Bakanlığı’nın etkin gözetimi ile yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu şekilde iç piyasada denge sağlanacaktır. Serbest piyasa şartlarından vazgeçmeyelim fakat olağanüstü durumlarda gereken adımların da de hızlı bir şekilde atılması gerektiğini ifade ediyoruz. Plaka halinde ihraç edilen cam, sunta, MDF ve diğer inşaat malzemelerinin ihracatı nedeniyle iç piyasa tedarik güçlüğü çekiliyor veya fahiş fiyatla satılıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı plaka halindeki cam ve sunta ihracatı yerine katma değerli ürüne dönüştürülüp doğru fiyatlar ile ihraç edilirse mobilya sektörü kazanacak, alüminyum sektörü kazanacak, vatandaşımız kazanacak ve ülkemiz nitelikli ürün ihracatı yaparak daha çok katma değer sağlayacaktır. İstihdam açısından da son derece katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sesimize kulak veren Ticaret Bakanımız sayın Mehmet Muş sunta, MDF ihracatını yasaklamıştı. Aynı uygulamanın cam, çimento ve demirde uygulanması halinde enflasyon ile mücadeleye katkı sağlanacaktır.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.